Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Državni vrh ponovno na Sinjskoj alci

Na ovogodišnjem natjecanju Sinjska alka, kojem je prema procjenama novinara nazočilo oko 10.000 Sinjana i njihovih gostiju, prvi je put nakon šest godina prisustvovao cijeli državni vrh Republike Hrvatske. Uz predsjednika Stjepana Mesića bio je nazočan predsjednik Sabora Vladimir Šeks, premijer Ivo Sanader i ministri, te izaslanik kardinala Josipa Bozanića msgr. Vlado Košić, nadbiskup splitsko-makarski msgr. Marin Barišić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Josip Lucić i diplomatski zbor na čelu s apostolskim nuncijem Javierom Lozanom.
Predsjednik Mesić je slavodobitniku Radanoviću uručio darove – sablju i zlatni prsten s hrvatskim grbom, a njegovu momku srebrni prsten s hrvatskim grbom i jatagan. Mesić je  rekao kako je njegov povratak u Sinj znak odmicanja Alke od politike. Na jedinstvo su pozvali i premijer Sanader te alkarski vojvoda Ivan Čikara, koji je Vladi zahvalio za 20 milijuna kuna koje je izdvojila za obnovu alkarskih dvora.
Po povratku sa Sinjske alke, kojoj predstavnici DSHV-a prisustvuju već treću godinu, predsjednik Kuntić prenio je svoje dojmove. Kako je rekao izuzetno ih se dojmio topao prijem Sinjana kod predstavljanja vojvođanskih Hrvata na početku natjecanja, a tijekom svečanog ručka čelnici stranke su imali prigodu voditi i razgovore o aktualnim pitanjima,  prije svega s predsjednikom Sabora Šeksom, premijerom Sanaderom, predsjednikom i potpredsjednikom Matice hrvatske Igorom Zidićem i Stjepanom Sučićem, sa saborskom zastupnicom Zdenkom Petričević Babić te gradonačelnicom Vukovara   Zdenkom Buljan. Kuntić je izrazio i zadovoljstvo praćenjem  hrvatskih medija boravka vojvođanskih Hrvata u BiH i Sinju.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika