Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vojvodina na brdu filmova

Glavnu nagradu, takozvani »Propeler Motovuna« na 9. Motovun film festivalu (MFF), koji je od 23. do 27. srpnja održan u istoimenom istarskom gradiću, osvojio je izraelski film »Drago blato« redatelja Drora Shaula. Čak četiri filma iz glavnog programa (čiji su selektori bili redatelj Rajko Grlić i filmski kritičar Jurica Pavičić) nagrađena su posebnim priznanjem: američki »Mirikitanijeve mačke« Linde Hattendorf, japanski »Šuma žalovanja« Naomi Kawase, danski »Umijeće plakanja« Petera Schonaua Foga i britanski »Red Road« Andree Arnold. 
Nagradu »Od A do A« dobio je bugarski film »Problem s komarcima i druge priče« redatelja Andreya Paounova, a nagradu Međunarodnog udruženja filmskih kritičara Fipresci dobio je britanski film »Hallam Foe« redatelja Davida Mackenzieja. Nagradu »Motovun on-line« za kratki film dobio je češki film »Majica« Hosseina Martina Fazelija, dok je nagrada publike prema VIP-sms glasovanju  pripala hrvatskom ostvarenju »Pjevajte nešto ljubavno« redatelja Gorana Kulenovića. Ovogodišnji dobitnici tradicionalnog priznanja Motovunskog filmskog festivala i »Jutarnjeg lista« za 50 godina kontinuiranog rada na filmu su glumica Marija Kohn  i redatelj i filmski djelatnik Šime Šimatović. 
Inače, motovunskim je žirijem  predsjedao mađarski redatelj, oskarovac Istvan Szabo, a skupa s njim filmove su ocjenjivali redatelji Ognjen Sviličić, Miša Radivojević i Kujtim Cashku. U sklopu ovogodišnjeg MFF-a (koji se održavao pod sloganom »Brdo filmova«) prikazano je ukupno stotinjak filmova nastalih u malim kinematografijama i nezavisnim produkcijama, a kako saznajemo od organizatora, filmsku je feštu u pet dana posjetilo oko 40 tisuća posjetitelja.
PARTNER VOJVODINA: Službena »zemlja – partner« ovogodišnjeg festivala u pitore-sknom istarskom gradiću bila je Vojvodina (službeni naziv glasio je: Vojvodina zemlja partner autonomne pokrajine Motovun). S tim u svezi MFF je otvorila »Noć tucanja« na kojoj je demonstrirana neobična sportska disciplina vezana za mjesto Mokrin, u kojem se održava svjetsko prvenstvo u tucanju jaja –  Tucanijada, dok je festival zatvorila »Noć kruha i masti«. Neslužbena predvodnica vojvođanskog kulturnog izaslanstva bila je glumica Mira Banjac, koja je prve večeri festivala, oduševljena prijamom i ozračjem,  izjavila kako se u Motovunu osjeća kao kod kuće. 
»Motovun je doista predivan, a festival pratim godinama. Oduševljava me što ovdje na brdu sve vrvi od mladih ljudi, pa se i sama osjećam kao djevojka«, rekla je slavna glumica.
Osim glumaca, redatelja i drugih filmskih djelatnika, koji su na festival došli predstaviti filmove i kinematografiju iz pokrajine, »ravnicu na ‘brdu filmova’« predstavljali su i likovni umjetnici i glazbenici te političari, među kojima su viđeni predsjednik vojvođanskog parlamenta Bojan Kostreš i zamjenik pokrajinskog tajnika za obrazovanje i kulturu Robert Kolar. 
KUĆA UMJETNIKA: Vojvo-đanska likovna scena predstavljena je izložbom »Kuća umjetnika«, koja se mogla pogledati u motovunskoj gradskoj galeriji. Riječ je o izložbi ambijentalnih radova Mire Brtke, Živka Grozdanića, Dragana Vojvodića i Vere Zarić koji, kako je zapisao likovni kritičar  Sava Stepanov,  iskazuju potrebu da se »u aktualnoj vojvođanskoj umjetnosti fenomeni svakodnevice izmjeste i prikažu u drugačijem kontekstu, s novim značenjima i ‘porukama’«. Također, tijekom festivala na »brdu filmova«  vijorile su se zastave novosadskih umjetnika s Internacionalnog festivala umjetničkih zastava u Novom Sadu.  
Glede pak glazbenog dijela »vojvođanske priče«, motovunska je publika na terasi hotela »Kaštel« imala prigodu slušati Vojvođanske tamburaše, etno sastav Earth Wheel Sky  i novosadsku rock skupinu Zbogom Bruce Lee. 
S obzirom da je od ove godine počela suradnja palićkog i motovunskog festivala, publika je na Motovun film festivalu mogla vidjeti izbor filmova iz programa »Mladi autori Europe« čiji je selektor Petar Mitrić.
Kao iznimka u višegodišnjoj praksi, ovogodišnji je festival obilježio po prvi puta priređen okrugli stol, koji je organiziran na temu distribucije filmova u regiju jugoistočne Europe. Okrugli je stol  uspio okupiti filmaše iz svih zemalja regije (od Austrije do Albanije) koji su u svojim izlaganjima nastojali ukazati na brojne probleme vezane za film u regiji. U tom su kontekstu filmski djelatnici kao neke od problema naveli znatan pad zainteresiranosti publike za filmove, tržište piraterije i nedovoljno dobru suradnju između producenata i distributera.
Jedan od prvih dojmova vašeg reportera bilo je iznenađenje nerazmjerom  festivalskog ugleda i veličine prostora na kojem se filmska fešta održava. Naime, festival se sa svojih nekoliko programa zapravo odigrava na veoma malom prostoru jednog trga i nekoliko uličica stare motovunske tvrđave. Međutim, uvedeni u (doslovce) festivalsko ozračje koje odiše nesvakidašnjom ležernošću i spontanošću, uz svakako solidan izbor mahom nekomercijalnih filmova, ubrzo postajete svjesni što je pridonijelo da Motovun danas tako dobro kotira na globalnoj mapi filmskih festivala.
Iduće godine MFF slavi desetogodišnjicu, a prema najavama »zemlja – partner« trebala bi biti Rusija. Naime, bit će to zanimljiv spoj dvaju jubileja: deseta obljetnica motovunskog festivala poklopit će se sa stogodišnjicom produkcije prvog ruskog filma.                   g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika