Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Prodaja ulaznica za »Hosanafest 2007.«
 
Festival duhovne glazbe »Hosanafest 2007.« održat će se 19. kolovoza, a ulaznice za ovaj festival bit će u prodaji od 1. kolovoza u subotičkim župnim uredima i u franjevačkoj crkvi. Cijena ulaznice je 200 dinara.
 
Promocija »Divana iz Sonte«
 
U petak 10. kolovoza u Sonti održat će se predstavljanje knjige »Divani iz Sonte«, autorice Ruže Silađev. Knjiga je prije nekoliko dana objavljena u izdanju NIU »Hrvatska riječ« u ediciji Baština, a obrađuje važnije pučke običaje, blagdanska i obiteljska okupljanja, a također sadrži i više anegdotskih, proznih fragmenata u kojima autorica oslikava suvremeni život svojih sunarodnjaka – određujući na taj način bitne sastojke identiteta Šokaca. Knjiga je u cijelosti pisana šokačkim govorom hrvatske ikavice, što joj daje posebnu vrijednost.
O knjizi će, osim autorice Ruže Silađev, govoriti direktor NIU »Hrvatska riječ« Zvonimir Perušić, urednik nakladničke djelatnosti ove ustanove i ujedno urednik knjige »Divani iz Sonte« Milovan Miković i predsjednik KPZH »Šokadija« iz Sonte Zvonko Tadijan. 
Promocija će se održati u prostorijama Mjesne zajednice u Sonti, a početak je u 19 sati.
 
Izložba »S Božjom pomoći« 
u Subotici
 
U okviru žetvenih svečanosti »Dužijanca 2007.« održat će se tradicionalna izložba »S Božjom pomoći« u modernoj galeriji »Likovni susret« u Subotici. Otvorenje izložbe je 7. kolovoza u 18 sati. Ove godine tematski naziv izložbe je »Molitvom i prilikom prid Bogom«, a bit će izloženi molitvenici – eksponati bunjevačko-šokačke knjižnice »Ivan Kujundžić«, odjela Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović«. Izložbu će otvoriti mons. dr. Andrija Kopilović, a o izloženim molitvenicima govorit će ravnateljica Hrvatske čitaonice iz Subotice Katarina Čeliković.
 
Novi broj Poezije
 
Objavljen je novi broj Poezije – časopisa pjesničke prakse. Urednik časopisa Ervin Jahić u uvodniku piše o ove godine preminulim pjesnicima – Slavku Mihaliću, Dragutinu Tadijanoviću i Borisu Maruni. 
Broj je, ipak, posvećen Slavku Mihaliću o kojem pišu Tonko Maroević, Sead Begović, Branimir Bošnjak i Zvonimir Mrkonjić, a kao dar čitateljima uz časopis se dobiva CD s njegovim uglazbljenim pjesmama u izvedbi benda Veli Jože.  Časopis na 144 stranice donosi kritike, izbor domaće i strane poezije (Jimmy Santiago Baca, Irving Layton), eseje te intervjue s dobitnikom Goranova vijenca Milom Stojićem, Miroslavom Kirinom i Charlesom Simićem. 
Za potrebe ovog broja dopisivali su se Marija Andrijašević i Milko Valent, a Tomica Bajsić napisao je tekst o Ernu Malleyu. Poeziju zajednički izdaju Hrvatsko društvo pisaca, Hrvatski P.E.N. centar i VBZ.
Schimtdtov film nagrađen 
Grand Prixom u Egeru
 
Film »Put lubenica« Branka Schmidta osvojio je Grand Prix na međunarodnom »Slow Film Festivalu« u mađarskom gradu Egeru, priopćio je 29. srpnja Telefilm, koji je uz HRT producent filma. Međunarodni žiri festivala proglasio je Schmidtov film najboljim između stotinjak prikazanih uradaka. Branku Schmidtu to je šesta glavna nagrada za »Put lubenica«, stoji u priopćenju. Nakon Mađarske, film odlazi na Haifa Film Festival u Izraelu, a uskoro će se distribuirati u Americi i Kanadi.
Središnja tema filma je trgovina ljudima, autori su bili inspirirani tragičnim događajem kada se skupina Kineza utopila, pokušavajući prijeći iz BiH u Hrvatsku. Uz Krešimira Mikića, kinesku glumicu Sun Mei i Ivu Gregurevića, u filmu glume Leon Lučev, Zijah Sokolović i drugi. Autor glazbe je Miroslav Škoro. 
 
Kazališni debi Tonka Maroevića
 
Poetsko-dramska predstava »Ogledala«, inspirirana životom i djelom Jorgea Luisa Borgesa, premijerno je izvedena 26. srpnja u sklopu 53. splitskog ljeta.
U Dioklecijanovim podrumima, uz autora projekta glumca Gorana Matovića, prvi je put na kazališne daske stao i akademik Tonko Maroević. Glazbu za predstavu je napisao Arsen Dedić. 
 
Varaždinske barokne večeri
 
Varaždinske barokne večeri ove će se godine održati od 21. do 30. rujna. Na tom 37. festivalu barokne glazbe, čiji su pokrovitelji predsjednik Republike hrvatske Stjepan Mesić i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, bit će održano 20-ak koncerata s vodećim hrvatskim i stranim izvođačima barokne glazbe. 
Osim u Varaždinu, koncerti će se održavati u dvorcu Trakošćanu, u Ludbregu, Lepoglavi, Vukovaru, Varaždinskim Toplicama, Krapini, Prelogu, Začretju, Križevcima, Stubičkom Golubovcu i Osijeku. Novost je proširenje suradnje sa šest europskih zemalja – Slovenijom, Austrijom, Mađarskom, Njemačkom, Švicarskom i Slovačkom – koja je ove godine zemlja-partner Varaždinskim baroknim večerima.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika