Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hodočašće u Rim

Skupina od 45 vjernika iz Subotice i Novog Sada, pod vodstvom franjevca, patera Tadeja  Vojnovića hodočastila je od 15. do 23. srpnja 2007. u vječni grad Rim.
Polazak je bio u nedjelju 15. srpnja iz Novog Sada. Poslije sv. mise i blagoslova hodočasnici su krenuli na put koji je vodio preko Hrvatske i Slovenije.
U ponedjeljak u ranim jutarnjim satima stigli smo u Padovu gdje smo obišli crkvu sv. Leopolda Mandića, pomolili se   i slavili  sv. misu u crkvi  sv. Antuna Padovanskog.
Put nas vodi kroz oblast Toskane preko gradova Firence, Luke, i Pise gdje se kratko zadržavamo. Nakon noćenja u Montecatiniju (malom gradiću nadomak Firence) putujemo za Rim. Obistinila se stara izreka kako »svi putevi vode u Rim«, poznat i kao »caput mundi«, pa je tako put i nas  odveo u glavni grad kršćanstva – Rim.
U gradu Petrova nasljednika bili smo četiri dana. Imali smo prigodu vidjeti  vatikansku palaču i u njoj baziliku sv. Petra, baziliku sv. Pavla, baziliku sv. Marije Velike, baziliku sv. Ivana u Lateranu, crkvu sv. Petra u okovima, groblje prvih kršćana – Kalistove katakombe, te mnoge trgove i fontane kao što su fontana di Trevi, trg Navona, Španjolski trg. Zatim ostatke antičkog Rima: Panteon, Anđeosku tvrđavu, Karakaline terme, Rimski forum, Coloseum kao i  druge povijesne i umjetničke znamenitosti.
U veličanstvenom gradu Rimu vidjeli smo djela svjetskih umjetnika slikara skulptora kao što su: Bernini, Bramante, Michelangelo, Gioto, Raffaelo te mnogih drugih umjetnika iz vremena baroka i renesanse. Slavili smo Boga i pokušali živjeti evanđelje u zajedništvu i ljubavi.
Napuštamo Rim u nadi da ćemo se vratiti. Ubacili smo novčić u fontanu di Trevi, a po legendi – tko ubaci novčić vraća se u Rim.
U povratku se zadržavamo u sjedištu talijanske oblasti Umbrija-Asizu. Asiz je grad sv. Franje Asiškog, utemeljitelja franjevačkog reda. U Asizu slavimo svetu misu i obilazimo Porcijunkul, baziliku sv. Franje, baziliku sv. Klare, i crkvu sv. Damjana. Odlazimo i u Laverno, gdje se hodočašće i završava.
Ostajemo puni lijepih dojmova, toliko smo toga ljepog vidjeli i doživjeli, družili se s našom braćom u Kristu. Hvala dragom Bogu za ovo prelijepo hodočašće, te našem duhovnom vođi  pateru Tadeju koji nam je svesrdno i s ljubavlju  tumačio Božju riječ, vodio nas kroz jedan povjesni dio našeg kršćanstva i strpljivo izdržavao s nama  i pokraj tropskih vrućina koje su nas pratile svih dana.   
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika