Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U iščekivanju studija

Danijel Ostrogonac (1988.) spada u  skupinu mladih pred kojima je ove godine bila velika odluka. Koji studij upisati? Nakon završene tehničke srednje škole u Subotici, na smjeru strojarskog tehničara za kompjutorsko konstruiranje, Danijel je bio posve siguran da taj smjer i nadalje želi izučavati.
»Sjećam se kako su me još u djetinjstvu zanimali strojevi i strojarstvo sam želio detaljnije upoznati. Na salašu kod bake i djeda radio sam na raznim strojevima, interesiralo me je kako funkcioniraju i promatrao sam kad bi se neki stroj popravljao. Želio sam znati kako majstori otkrivaju problem i posebice kako ga otklanjaju. U poljoprivredi se priličan broj strojeva treba rekonstruirati i poboljšati u ovisnosti o potrebi, te u toj znanosti želim biti stručan«, kaže Danijel Ostrogonac. Osim promatranja strojeva redovito vozi traktor, kombajn, motor i automobil, te na taj način pomaže obitelji u vršidbi. 
STUDIJ: Uoči završetka srednje škole, za maturalni je ispit imao zadatak uraditi kompliciran projekt na računalnom programu »Solid Edge« na kojem je crtao »pužni reduktor«.
»Krajem četvrtog razreda nisam imao volje učiti, ali uz potporu majke Zdenke to me je prošlo i počeo sam pripremati maturski rad i prijamni ispit. U tom sam razdoblju svaki dan išao na sate matematike, a nakon toga sam bio na vršidbi. Bilo je to teško razdoblje jer nisam imao puno vremena vježbati zadatke. Prvih dana srpnja otišao sam u Zagreb radi priprema za upis«, priča  Danijel Ostrogonac.
Danijel nije želio pohađati strojarstvo u Novom Sadu, već je želio ići na studij u Zagrebu jer mu se tamo sve svidjelo. Uz prijatelja iz srednje škole Darijana Bukvića, koji je također upisivao studij strojarstva u Zagrebu, skupa su pripremali sve potrebne dokumente i prolazili proceduru prijave.
»Privilegij neplaćanja troškova školovanja za Hrvate iz Srbije, iako su prije upisa na fakultetu rekli da neće morati platiti, kad je došao moment upisa taj se propis nije uvažio«, pojašnjava Danijel. Razredbeni (prijamni) ispit koji je polagao za upis na studij strojarstva sastojao se iz dvadeset i četiri zadatka iz matematike, dvanaest iz fizike i četiri zadatka iz nacrtne geometrije, što je sveukupno četrdeset zadataka za tri sata ispita. Za razliku od brodogradnje i zrakoplovstva, na općem smjeru - strojarstvo, primali su 350 studenata. Na prijamnom ispitu Danijel je uradio devet točnih zadataka čime je prešao donji prag pri upisu i upisao se na studij s punom participacijom, koja iznosi šest tisuća kuna. Pitanjem studenata pri upisu, po riječima našega sugovornika, bavila se konzulica Mirela Lucić, koja im je pomogla kod pribavljanja svih dokumenata i smještajem pred prijamni ispit. 
ODMOR: Danijelu predstoji možda posljednje potpuno slobodno ljeto, koje će uljepšati odlaskom u Zadar sa sestričnama Glorijom, Antonijom i bratićem Mariom. »Kada krenu predavanja moram se odmah baciti na matematiku i fiziku, kako bih nadopunio znanje iz tog područja koje će mi trebati. Spreman sam prilagoditi se novom načinu života, upoznavanju nepoznatog, moja sestrična Glorija, koja je na studiju visoke građevine, pokazala mi je sve najvažnije – pekarnicu i fotokopirnicu, te mislim da ću se dobro snaći. U Zagrebu mi se jako sviđa vožnja tramvajem, a nadam se da ćemo dobiti i besplatne pokaznice. Što se tiče Subotice, nisam se osobito vezao za grad, sad želim otići u Zagreb i završiti studij, nema više šale kao tu«, ističe Danijel Ostrogonac, koji je ujedno oduševljen brzim internetom u studentskim sobama i životom bez komaraca. Osim učenja, Danijel se nada da će mu ostati malo vremena i za druženje, a u blizini doma nalazi se i diskoteka, u kojoj puštaju dobru rock glazbu.                                                              g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika