Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kas u čast žetve po 39. put

Na Hipodromu u Subotici prošloga je vikenda, 28. i 29. srpnja, održan kasački spektakl, tradicionalne utrke »Dužijanca«, koje su na trkalištu kraj »Somborske kapije« održane 39. put. Kao i prethodnih sezona »Dužijanca« je bila podijeljena na utrku za domaća i inozemna grla. 
U utrci grla domaćeg odgoja, tri godine i starija, poslije dviju kvalifikacijskih utrka, prvo mjesto na 1600 metara osvojilo je grlo Vincent-O iz štale »Nina« s vozačem Zvonkom Bogdanom, drugo je bilo grlo Dimitrije D. s vozačem Zoranom Petrovićem,  a treće je bilo grlo Armani, s Ivanom Tumbasom kao vozačem. Nagrade vozaču najbržega grla utrke, dva pehara (jedan prijelazni, a drugi u trajno vlasništvo), prekrivač, sliku i vijenac od žita uručili su član Općinskog vijeća SO Subotice zadužen za sport i omladinu Andrija Romić, predsjednik Udruženja za kasački sport Srbije Aleksandar Đorđević, zamjenik predsjednika Općine Subotica Petar Kuntić, predsjednik Kasačkog kluba »Bačka« Bela Vojnić i veterinar Grgo Tikvicki. Nagradni fond ove utrke iznosio je 180.000 dinara.                          
Utrka za grla inozemnog odgoja, također tri godine i starija, bila je prepuna najboljih kasača s ovdašnjih hipodroma, ali i gostiju iz Slovenije i Hrvatske. Tako su se na stazi Hipodroma, među ostalim, našli i Alpha Rona, Lanos (CRO), Nightstar Yankee, Baltazar Lux, Twister, Feature As, Timber Chans...
   U ovoj internacionalnoj utrci, također na 1600 metara, prva tri mjesta osvojila su grla iz Slovenije, Trofe Torp s vozačem Milanom Žanom, Baltazar Lux, te Nightstar Yankee. Vozaču prvoplasiranoga uručeni su pehar, prekrivač, slika i vijenac od žita, a ove nagrade predali su predsjednik Skupštine Udruženja za kasački sport Srbije Stevan Maširević, načelnik Sjeverno-bačkog okruga Zoran Prćić, predstavnici Organizacijskog odbora ovogodišnjih konjičkih utrka »Dužijance« Stanko Nimčević i Vasa Isakov, te predsjednik Organizacijskog odbora »Dužijance 2007.« Grgo Kujundžić. Nagradni fond ove utrke iznosio je 280,000 dinara.
   Ovi trkački dani bili su bogati kvalitetnim događanjima na stazi, a sve u čast proslave završetka žetelačkih radova u poljima, »Dužijance 2007.«.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika