Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Svjedočenje o ljepotama žetve

U Somboru, gradu bođoša, dobrih ljudi i vrijednih domaćina ovoga je vikenda održana Dužionica, sedamdeset treća po redu, što je svrstava u najstarije manifestacije pučkih običaja na ovim prostorima. Protutnjali su od tada i ratovi i poplave i zla i dobra, ali je sve to išlo mimo ove tradicije somborskih paora i salašara, somborskih Hrvata. Dužionica je ostala neoskrnavljena i neokaljana, ostala je svjedočiti o ljepotama žetve, ostala je podsjećati dolazeće naraštaje na amanete njihovih otaca, djedova i pradjedova. 
U ovoj prostranoj, pitomoj i plodnoj bačkoj ravnici oranica se oduvijek poštovala, a za njezine plodove se Bogu zahvaljivalo. U prošlosti, osobito teški su bili žetveni poslovi, a kako znamo, o žetvi je ovisila i egzistencija ne samo ovih marljivih obitelji, nego i cijele zajednice. Uspješan svršetak žetvenih poslova narod je obilježavao na sebi svojstven način. Prvobitno su to bile obiteljske svetkovine, a u to vrijeme poljodjelske su obitelji bile velike, nije bilo opasnosti od bijele kuge. Te svetkovine bile su ujedno i zahvala dragom Bogu za darove polja. Tu obiteljsku svetkovinu vremenom je preuzela i Crkva, koja joj je dala i zasebna obilježja, da bi u današnje vrijeme  prerasla u zajedničku svetkovinu kulturno-umjetničkih društava i Crkve. 
ZAJEDNIČKI KONCERT: Dužionica danas predstavlja jedinstvo duhovne dimenzije, običaja, šarolikosti narodnog ruha, glazbe i plesa, te druženja. No, kroz sve ovo vrijeme, bit Dužionice ostala je u zahvali Bogu na urađenom poslu i njegovom rezultatu – kruhu. Prva organizirana Dužionica u Somboru održana je daleke 1935. godine, a do danas se održavala bez prekida. Manifestacija s ovako dugom tradicijom ponos je organizatora, Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva »Vladimir Nazor«, središnja je kulturna manifestacija ovdašnjih Hrvata, a jedna je od najvrednijih pučkih manifestacija koje pridonose očuvanju identiteta hrvatskoga puka. Dvodnevna manifestacija započela je u subotu, zajedničkim koncertom domaćina i gostiju iz Sesvetskog Kraljevca, Republika Hrvatska. KUD »Prigorec« iz ovoga mjesta djeluje od 1975. godine. Do sada su gostovali u Italiji, Mađarskoj, Belgiji i Srbiji, a upravo ih očekuje putovanje u Tursku. Poslije pozdravne riječi predsjednika »Nazora« Šime Raiča, gosti su publici pokazali svoje pjevačko umijeće, a domaćini su nastupili sa standard-no dobrom izvedbom »Bunjevačkih igara«, s novom koreografkinjom Magdom Nikačev. Predstavili su se i ovogodišnja bandašica, članica Dramske i Recitatorske sekcije, devetanaestogodišnja Bojana Jozić i bandaš, član Folklorne sekcije, isto tako devetnaestogodišnji Ivan Išpanović. Oboje su višegodišnji članovi »Vladimira Nazora«.  Pravu buru oduševljenja punoga gledališta izazvali su gosti u drugom dijelu programa, kad su  izveli tri  izuzetno  dinamične koreografije. Dalo se vidjeti kako su plesači i pjevači do savršenstva uvježbani. Jednostavno, ovi mladići i djevojke znaju na pravi način nositi ruho, a na svakom licu tijekom nastupa je blistao osmijeh. »Ovo nam je drugo gostovanje u Srbiji, prije nekoliko godina nastupili smo u Srijemskoj Mitrovici. Kako ste vidjeli, plesači su bili osobito nadahnuti, Somborci su publika koja zna odgledati i odslušati nastup, a kako vidim i pljeskom ga bogato i u pravom momentu nagraditi« – kazao je za »Hrvatsku riječ« predsjednik KUD »Prigorec« dipl. ing. Siniša Škvorc. 
ZAHVALA BOGU: U nedjelju, u nazočnosti mnogih uzvanika iz političkoga, diplomatskoga i kulturnoga miljea, proslava je počela svečanim mimohodom od Hrvatskog doma do župne crkve Presvetog Trojstva. Misu zahvalnicu predvodio je dekan podunavski preč. Jakob Pfeifer, uz koncelebraciju domaćega župnika preč. Josipa Pekanovića. U župnoj crkvi prepunoj vjernika preč. Pfeifer je u ime svih nazočnih zahvalio Bogu za sva njegova dobra i ovogodišnje plodove, a u nadahnutoj propovijedi podsjetio nas je sve na naš odnos prema Bogu i prema čovjeku. Poslije mise mimohodom se otišlo do zgrade Županije, uz zaustavljanje i igranje Velikog kola na Trgu Presvetog Trojstva. U maloj dvorani zgrade Županije sudionike manifestacije primio je predsjednik Općine Sombor dr. Jovan Slavković, a uz zdravicu, bandaš i bandašica su ga darivali kruhom od novoga brašna. Dr. Slavković je zahvalio prigodnim riječima  i podijelio kruh sa svima nazočnima. Uslijedio je završni dio mimohoda od Županije do Hrvatskoga doma i svečani ručak za sve uzvanike. 
Prije ručka u velikoj dvorani dugogodišnja članica Folklornoga odjela i pučka pjesnikinja Emilija Dorotić darovala je Društvu bunjevačko narodno ruho koje će iduće godine nositi bandaš i bandašica, a za koje smo u kasnijem razgovoru saznali kako mu je materijalna vrijednost blizu 500 eura. »Društvo je moj drugi dom, ovo su sve moja djeca. Kad odem s ovoga svijeta, ništa neću ponijeti sa sobom. Zato, dok me još zdravlje služi, želim gledati ovu mladost i družiti se s njima, a osobito zadovoljstvo bit će mi spoznaja da je ovaj moj dar, ovo starinsko ruho,  u uporabi i da ga oblače mladi« – kazala je darovateljica Emilija.                               g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika