Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Moya V.

»Iskreno nisam vjerovao, početkom turnirskoga tjedna, da bih mogao slaviti ove godine. Ždrijeb je bio zbilja nezgodan, ali kako su se stvari odvijale, išao sam korak po korak i stigao do svog petog naslova u Umagu. Zbilja sam sretan što sam svoj 20. naslov na ATP turu osvojio upravo ovdje i volio bih nastaviti osvajati titule, jer sam dosta dugo čekao ovaj jubilarni. Publika na ovom lijepom turniru, koji za mene ima posebno značenje, kao i uvijek je bila fantastična i sigurno ću se vratiti i sljedeće godine«, rekao je na pressici poslije trijumfa u finalu, njegov peterostruki pobjednik Carlos Moya.
NEVJEROJATNI RASPLET: Ovogodišnje 18. izdanje Studena Croatia Opena 2007. obilježili su neočekivani rezultati i pravi »masakr« glavnih nositelja i start-nih favorita za osvajanje naslova ovoga jedinoga hrvatskoga ATP turnira koji se igra na otvorenom. U prošlom broju (zbog rokova zaključenja lista) prikazana su dva dana, a danas je pred vama i prikaz konačnog raspleta u glavnome ždrijebu. Porazi Novaka Đokovića u drugom (1. nositelj i 3. igrač svijeta) i Nikolaya Davidenka (2. nositelj i 4. igrač svijeta) i Ivana Ljubičića u prvom kolu (3. nositelj i 12. igrač svijeta) šokirali su publiku koja je u najvećoj mjeri očekivala njihov minimalni plasman u poluzavršnicu. Ali to je tenis i turnir je, kao mnogo puta prije (18. godina) krenuo dalje svojim natjecateljskim tijekom. Pobjednici nad favoritima su odlično iskoristili svoju »nenadano« pruženu priliku i »dogurali« daleko. Najveće iznenađenje turnira jamačno je Viktor Troicki (Srbija) koji je pobjedom nad Đokovićem skrenuo na sebe svu moguću pozornost svjetske teniske scene. A momak (21 godina) je do Umaga bio tek 176. ime na svjetskoj ljestvici. Plasmanom u polufinale (poražen od Pavela 6:3 6:3) pokazao je da vrijedi mnogo više, a mnogobrojna publika iz naših krajeva koja je organizirano kombinirala godišnji odmor i posjet turniru bodrila ga je sve do prvoga polufinala u karijeri. Bodrila je publika i Ivana Ljubičića, Marina Čilića, Roka Karanušića i Luku Belića, ali niti ovaj Umag nije bio od velike sreće za hrvatske predstavnike na domaćem suncu. Upravo velika toplina koja je dominirala većim dijelom tjedna, a posebice tijekom prvih dana (kada su i svi, nažalost, ispali) jedan je od glavnih »krivaca« za neuspješan nastup. Ali sunce je bilo toplo i za sve druge. Osobito za najstarijeg sudionika turnira Rumunja Andreja Pavela koji je u svojoj  34. godini nadvisio daleko mlađe suparnike. 
FINALE: Završnica i posljednji dan ovogodišnjeg izdanja Umaga donijeli su susret dvaju veterana (samo po godinama koje su prešle prag 30. ljeta, Moya 31, i Pavel 33), ali koji prikazanom igrom nisu nikako sličili dobi rođenja koja im je upisana u osobna dokumenta. U posve neizvjesnom prvom setu, koji je u biti i odlučio končani rezultat, Moya je poslije velike drame u desetoj igri (kod stanja 5-4) uspio realizirati svoj servis (Pavel je imao nekoliko prednosti) i osigurati prvi set (6-4). Nakon toga sigurnom igrom i rutinskim udarcima nije više dopustio nikakav već otpor rumunjskom veteranu. Uz dva breaka stigao je kod stanja 5-2 na tri meč lopte i odmah prvu pretvorio u svoj jubilarni naslov. Uslijedio je lijepi »finale finala« uz tradicionalni vatromet i opću razdraganost nesvakidašnjim događajem i velikim sportskim spektaklom kojem se ne nazoči baš svaki dan. Dupkom ispunjene tribine Stella Marisa, inače rasprodane mjesecima unaprijed, pozdravile su novog (»starog«) šampiona. Zavjesa je pala na još jedan umaški tjedan, u kojemu je bilo zbilja svega, a sve što vam je bilo prezentirano putem našeg tjednika u biti je i lijepi poziv da sljedeće godine planirate svoj godišnji odmor u vrijeme održavanja ovog turnira, i da dođete u Umag i uživate u svim čarolijama izvrsne organizacije njegovih marljivih djelatnika na čelu s direktorom Slavkom Rasbergerom. Do viđenja Umag 2007, Dobar dan Umag 2008.
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika