Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nedovoljan broj prijavljenih za hrvatski gimnazijski odjel

Izvršni odbor Hrvatskog nacionalnog vijeća predložio je predsjedniku HNV-a Branku Horvatu hitno zakazivanje sjednice Vijeća, nakon odluke pokrajinske administracije o uvođenju nastavnog predmeta »bunjevački govor s elementima nacionalne kulture«, na kojoj bi vijećnici HNV-a zauzeli stav o odluci da se taj predmet u škole uvede sljedeće školske godine. 
Na sjednici Izvršnog odbora HNV-a, održanoj 28. srpnja u Subotici, donesen je zaključak da odlukom o uvođenju bunjevačkog govora u osnovne škole, vlasti pridonose denacionalizaciji hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini i da takva odluka ima za cilj podjelu hrvatske manjine, te da je odluka Pokrajinskog tajništva za obrazovanje o uvođenju predmeta »bunjevački govor s elementima nacionalne kulture« kao izbornog nastavnog predmeta pravno neutemeljena.
Osim predsjednice IO HNV-a Slavice Peić, na sjednici su bili nazočni članovi Izvršnog odbora Vijeća Antonija Čota, Mato Groznica,  Jašo Šimić i Joza Kolar  predsjednik Odbora Vijeća za informiranje Milovan Miković, urednica programa na hrvatskom jeziku Radio Subotice Ljiljana Dulić, direktor NIU »Hrvatska riječ« Zvonimir Perušić, konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Tihomir Šilović i predsjednik HNV-a Branko Horvat. 
Nakon informacije o aktualnim prilikama u oblasti informiranja na hrvatskom jeziku, koju je podnio Mato Groznica, donesena je odluka da se do 1. rujna izradi Platforma o informiranju na hrvatskom jeziku u Republici Srbiji, a od NIU »Hrvatska riječ« zatraženo je da dostavi izvješće o radu u prvih šest mjeseci ove godine u okviru svih registriranih djelatnosti, radi pronalaženja mogućnosti formiranja redakcije za televizijski program u okviru ove novinsko-izdavačke ustanove. Također je donesena i odluka o ljetnoj stanci glede produciranja televizijske emisije TV Tjednik. 
Nakon izvješća Jaše Šimića o upisu učenika u prvi razred gimnazije društveno-jezičnog smjera na hrvatskom jeziku u Subotici, zaključeno je da kampanja za upis nije uspjela, jer se prijavilo svega četvero učenika od potrebnih minimalno petnaest i da zbog toga hrvatskog gimnazijskog odjela neće biti ove školske godine, ali da HNV treba raditi na stvaranju preduvjeta za uspješan upis učenika u hrvatski gimnazijski odjel sljedeće školske godine.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika