Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zatvoren 14. festival europskog filma Palić

Na Ljetnoj pozornici na Paliću u nedjelju 22. srpnja, nakon dodjele nagrada svečano je zatvoren 14. festival europskog filma Palić. 
Žiri, u čijem su sastavu bili Roberto Perpignani, Sitora Alieva, Daniel Espinosa, Gordan Kičić i Maria Dinulescu, jednoglasno je donio odluku o tome da posebno priznanje za precizno i istinsko oslikavanje sadašnje situacije u novoj Europi zaslužuje film »Klopka« redatelja Srdana Golubovića. Palićki toranj za najbolju glumu dodijeljen je ekipi filma »Uvoz izvoz« redatelja Ulricha Seidla, za jedinstveni umjetnički doprinos filmu »Glumeći žrtvu« redatelja Kirill Serebrennikova, a Palićki toranj za režiju odnio je film »Slatko blato« redatelja Drora Shaula.
Zlatni toranj za najbolji film dodijeljen je filmu »Poslije vjenčanja« danske redateljice Susanne Bier. Nagradu je preuzela glumica Sidse Babett Knudsen, budući da se redateljica trenutačno nalazi u Jeruzalemu. Nakon što se zahvalila organizatorima na pozivu, istak-nula je kako je ovo doista divan festival, kao i da je izbor mjesta za održavanje festivala odličan. Na zatvaranje palićkoga festivala iz ekipe filma došla je i montažerka Pernille Bech Christensen koja se u ime Susanne Bier zahvalila svim članovima žirija: »Susanne me je zamolila da kažem sljedeće: Ono što mi pokušavamo uraditi jest da ubacimo jedan trenutak istine, a u filmu trenutak istine je tajna mnogih istina, ne samo jedne.« Dodala je kako film zapravo govori o tome da nikada ne treba imati predrasude.
Gosti posljednjeg festivalskog dana bili su redatelj filma »Duh u močvari« Branko Ištvančić, redatelj filma »Ed je slasno jeo« Miklós Jáncsó, kao i producent filma Gábor Garami i montažerka Zsuzsa Csákanyi, a govorili su i redatelj filma »Halam fo« David Mackenzie i novinarka Glasa javnosti Vesna Milivojević.
Festival je službeno zatvorila istaknuta rumunjska glumica Maja Morgenstern. 
Publika je tijekom sedam dana imala prigodu vidjeti 54 filma prikazanih u pet programa, od kojih je u natjecateljskom dijelu sudjelovalo 13. U okviru ovoga festivala održavani su i koncerti na Ženskom štrandu. U sklopu programa »Hitovi« prikazivat će se filmovi od 23. do 29. srpnja.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika