Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Etnografska izložba o Bunjevcima senjskog područja

Tijekom mjesec dana, od 20. srpnja do 20. kolovoza u Gradskom muzeju u Subotici zainteresirani mogu pogledati etnografsku izložbu »Bunjevci na senjskom području«, postavku Gradskog muzeja iz Senja. Ova je izložba jedan od 28 kulturnih događaja koji su ove godine organizirani u okviru »Dužijance 2007.«.
Ravnateljica Gradskog muzeja iz Senja prof. Blaženka Ljubović  prigodom otvorenja izložbe je kazala, kako je povod da se u Senju postavi izložba sačinjena od originalnih predmeta koji svjedoče o materijalnoj kulturi ove hrvatske etničke skupine, zatim arhivske građe, nošnji, fotografija i drugih eksponata bila 400. godišnjica dolaska ove etničke skupine u senjsko područje. Ona je istaknula kako je do suradnje između subotičkog i senjskog gradskog muzeja došlo 2006. godine kada su se predstavnici Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini obratili sa željom da ova izložba bude postavljena u Subotici, »gdje je bunjevačko ime živo u hrvatskom puku«. Prema njezinim riječima organiziranje ove izložbe pokazuje kako »kulturna baština može biti poveznica  raseljenih Hrvata s maticom«.
PREDLOŽAK ZA SURADNJU: Kako je navela ravnateljica, u realizaciji ove ideje osim predsjednika DSHV-a Petra Kuntića i dr. Slavena Bačića, koji su pokrenuli inicijativu, zaslužan je i generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Davor Vidiš koji je pomogao u pronalaženju financijskih sredstava da se izložba »preseli« u Suboticu na mjesec dana. U realiziranju ovoga projekta sudjelovali su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Generalni konzulat RH u Subotici, Gradski muzej u Senju i Gradski muzej u Subotici, a za stručni dio je bio zaslužan Odsjek za etnologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Zahvaljujući svima Ljubović je zaključila kako ova izložba  pokazuje da »kulturna baština nije tradicijski teret već predložak za suradnju«.
Pozdravljajući sve nazočne na otvorenju izložbe, osobito biskupa gospićko-senjskog Mile Bogovića, kao i čelništva Subotice i Senja koji su podržali ovaj projekt, generalni konzul Davor Vidiš je rekao kako ideja ove izložba  nije da riješi sve prijepore koji su prisutni o pitanju Bunjevaca te da je službeni stav Republike Hrvatske da su Bunjevci Hrvati. Međutim, kazao je: »Ne odričemo nikome pravo da se izjasni kao Bunjevac niti bi to pravo odrekli bilo kome drugome«. 
ZAJEDNIČKI KORIJENI: Biskup Mile Bogović kazao je kako je vrijednost ove izložbe u tome što pokušava ljude okupiti da vide kako ima mnogo toga što ih povezuje, te je pojasnio da se bunjevačka skupina razdijelila na tri dijela ali nije zaboravila svoje zajedničke korijene. »Bunjevci su sačuvali osjećaj zajedničkih korijena, ali se neki osjećaju i drugačije, a osjećajima se ne može komandirati«, kazao je biskup Bogović. 
Zamjenik predsjednika Općine Subotica Petar Kuntić je u ime lokalne samouprave prenio pozdrave predsjednika Géze Kucsere i predsjednika Skupštine Subotice Saše Vučinića koji su, kako je rekao,  također podržali ovu inicijativu. 
Prisutne je pozdravio i gradonačelnik Senja  Darko Negić  te se zahvalio svim djelatnicima muzeja u Senju i Subotici kao i svima koji su podržali ovu inicijativu. Prisutne je pozdravio i predsjednik »Dužijance 2007.« Grgo Kujundžić, koji je izrazio nadu da će jednog dana i izložba o Dužijanci iz Subotice otići za Senj a izložbu je otvorio ravnatelj Gradskog muzeja Subotice István Hulló.        
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika