Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Dužionica u Somboru
 
U organizaciji Hrvatskog kulturno umjetničkog društva »Vladimir Nazor« iz Sombora, predstojećeg vikenda održavaju se 73. po redu žetvene svečanosti »Dužionica 2007«. U okviru ove manifestacije 28. srpnja, u 20 sati u Velikoj dvorani Društva nastupaju članovi KUU »Prigorec« iz Sesvetskog Kraljevca  i HKUD »Vladimir Nazor« iz Sombora. U nedjelju, 29. srpnja, u 9 sati je okupljanje sudionika svečanosti u prostorijama Društva, u 10 sati bit će služena svečana sveta misa u crkvi Presvetog trojstva, dok je svečani prijem kod predsjednika Općine Sombor Jovana Slavkovića u Skupštini Općine u 12 sati, nakon čega slijedi svečani ručak.
 
Objavljen novi svezak Leksikona
 
Ovih dana iz tiska je izašao sedmi svezak Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca u izdanju Hrvatskog akademskog društva iz Subotice. Leksikon sadrži natuknice od slova Dž do slova F. Glavni urednik ovog izdanja je dr. Slaven Bačić. Tiskanje ovog sveska pomogli su Pokrajinsko tajništvo za propise, upravu i nacionalne manjine, Pokrajinsko tajništvo za znanost i tehnološki razvoj, Pokrajinsko tajništvo za kulturu i obrazovanje i Vlada Republike Hrvatske. 
 
Likovnjaci HKC »Bunjevačko kolo« 
u Martonošu
 
Članovi Likovne odjela Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« bili su 21. srpnja gosti na jednodnevnoj likovnoj koloniji u Martonošu, na poziv tamošnjeg ribičkog društva »Šaran«. Poslije vožnje čamcem po Tisi, uslijedilo je slikanje pejzaža pokraj rijeke, a slikari su ostavili po jedan svoj rad domaćinima u sjećanje na ovo lijepo druženje.
 
Koncert orkestra Balkanika 
u Opatiji
 
Nakon koncerata po cijelom svijetu, Balkanika, orkestar jednog od najproduktivnijih skladatelja u bivšoj Jugoslaviji Aleksandra Sanje Ilića, nastupila je 19. srpnja, navečer na opatijskoj Ljetnoj pozornici, oduševivši opatijsku i riječku publiku. Ilićeva grupa izvela je balkanske folklorne napjeve aranžirane u modernom ruhu, a na koncertu je sudjelovalo čak 85 izvođača. Na pozornici u Opatiji su im se pridružili Simfonijski orkestar HRT-a, kao i riječka pjevačica Vivien Galetta. 
Ilićev show nosi naziv »Urban Etno Wxplotion«, a ovo je bila njegova hrvatska premijera. Inače, popularni beogradski skladatelj svojedobno je napisao hitove za izvođače poput Zdravka Čolića, Dade Topića, Gabi Novak, Ivice Šerfezija, Radojke Šverko ili Tereze Kesovije.    
 
»Brdo filmova« na 9. motovunskom 
filmskom festivalu
 
Deveti motovunski filmski festival ove se godine održava u »afričkoj državi Hrvatskoj« po tropskim vrućinama. Četrdesetak stupnjeva Celzijevih i sparina zbog koje je već i stajanje znatan fizički napor nisu spriječili uobičajeno slijevanje rijeke filmofila da već od popodnevnih sati pohode brdo ovog pitoresknog gradića u Istri. 
Organizatori festivala predvođeni umjetničkim direktorom festivala Rajkom Grlićem i direktorom festivala Igorom Mirkovićem dočekuju ih s velikim transparentom »Dobrodošli na brdo filmova«. 
»Čeka nas 100 filmova, 62 projekcije, 5 koncerata, 2 izložbe, 8 predavanja... pet dana i noći u kojima ćemo biti upućeni jedni na druge« statistički je zaokružio na početku festivalaIgor Mirković  ono što je ponuđeno za ovogodišnji motovunski termin od 23. do 27. srpnja.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika