Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dječji film »Duh u močvari«

Na Otvorenom sveučilištu u subotu je 21. srpnja prikazan dječji film »Duh u močvari« hrvatskog redatelja, podrijetlom iz Tavankuta, Branka Ištvančića.
Film je rađen prema istoimenoj knjizi Ante Gardaša i za kratko vrijeme postigao je izuzetan uspjeh u hrvatskom kinima.
Redatelj Branko Išvančić se prije projekcije filma obratio gledateljima, zahvalivši organizatorima Festivala europskog filma Palić koji su ovaj film uvrstili kao specijalnu projekciju: »Zapravo, u programu ne postoji kategorija dječjeg filma, ali mi je posebno drago što su organizatori rekli kako ih je moj film potaknuo da od iduće godine na palićkom festivalu bude određena jedna posebna kategorija filmova za djecu.«
Ni ovaj put nije propustio priliku spomenuti svog prvog nastavnika filma Zoltána Siflisa, s kojim je kao dječak počeo raditi svoje prve filmove u kinosekciji. Kako kaže Ištvančić, on mu je i dan danas veliki prijatelj i suradnik, bez njega danas ne bi bio ono što je i zato mu je neizmjerno zahvalan. 
Ovo filmsko ostvarenje po gledanosti je bilo drugo u hrvatskim kinima 2006. godine, bolje plasirano i od filma »Karaula« koji je bio na trećem mjestu top liste. Ištvančić dodaje: »Veliko iskustvo je ostalo iza nas, iza ovog filma. Dojmovi su jako dobri i jako mi je drago što je ovaj film bio drugi po gledanosti u hrvatskim kinima u prošloj godini. Nadam se da će to potaknuti i neke nove filmove, nove projekcije i neke nove autore.«
Osim redatelja oglasio se i Zoltán Siflis i, u ime Festivala europskog filma Palić poželio Ištvančiću i dalje uspješan autorski rad.
Na projekciji filma, osim redatelja Branka Ištvančića, Zoltána Siflisa, mladog glumca Marka Pavlova i starijeg kolege Nándora Szilágyia, prisutni su bili generalni konzul Republike Hrvatske u Srbiji Davor Vidiš,  zamjenica tajnika za upravu, propise i nacionalne manjine u Izvršnom vijeću AP Vojvodine Antonija Čota, predsjednik Demokratskog saveza vojvođanskih Hrvata i zastupnik u Skupštini Republike Srbije Petar Kuntić i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Branko Horvat. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika