Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Šetnja za oko i dušu

Prigodom trodnevnog gostovanja KPZH »Šokadija« na manifestaciji »Šlingani dani« domaćini su mi priuštili poludnevnu vožnju ne samo svojom općinom, nego i susjednima. Podravska općina Jalžabet smještena je u jugoistočnom dijelu Varaždinske županije, na pola puta između Varaždina i Ludbrega. Graniči s općinama: Varaždinske Toplice, Kneginec, Trnovec Bartolovečki i Donji Martijanec. 
Sva naselja u općini seoskoga su tipa, većina žitelja živi od poljodjelstva, a veliki je broj mješovitih kućanstava.  U arheološkom odjelu Gradskog muzeja Varaždin postoje izuzetno vrijedni nalazi, koji dokazuju postojanje života na ovim prostorima još u 5. i 6. stoljeću prije Krista. Tu su živjeli Kelti, Iliri, Japodi, a ovim su se prostorima kretali i Rimljani. Tu su bile i najranije naseobine Slavena, tu su i svjedočenja ranoga kršćanstva, kretanja križara i mnoga druga. Osim već otkrivenih vrijednih arheoloških nalazišta, arheolozi predviđaju nova, još značajnija otkrića. 
JALŽABETSKI TUMUL: Jalža-betski tumul svrstan je u red najvećih, najljepših i najočuvanijih tumula u središnjoj Europi. Svojim promjerom od 75 i visinom od desetak metara dominira ravnicom Bistričaka. Više je legendi o tumulima, a najpoznatija je ona o postanku poznate Gomile, sinonima najstarije prošlosti ovoga kraja. Legenda priča o Turcima koji su, donoseći zemlju u turbanima, odali počast palom vojskovođi i golemom humkom zauvijek mu obilježili grob. No, tumuli su u stvari puno stariji, istraživanja ih vezuju za daleko, pretpovijesno vrijeme, odnosno za starije željezno doba.  
Prvi pisani trag o plemićkim posjedima u Jalžabetu datira iz 1251. godine, a župa svete Elizabete spominje se u najstarijem popisu župa Zagrebačke biskupije iz 1334. godine. Ova mala općina danas obuhvaća 8 naselja, među kojima je Jalžabet najveće, a u njima obitava oko 3750 žitelja. Od 1952. do 1957. godine Jalžabet je općina za isto područje koje je kao samoupravna općina obuhvaćala još 1870. godine, a kao jedinica lokalne samouprave obuhvaća i od 1993. godine do danas.  
DVORAC, KATEDRALA, PLA-TAN…: Ukoliko vas put nanese u ovu živopisnu općinu, svakako biste trebali posjetiti prekrasnu župnu crkvu svete Elizabete, te mnoge znamenitosti kojima ovaj kraj obiluje. Jedna od njih je javorolista platana, stara, pretpostavlja se, oko 400 godina, a po nekim legendama zasadili su je vitezovi u povratku iz križarskih ratova u XIII. stoljeću. Danas ovaj gorostas među drvećem zauzima središnje mjesto u parku dvorca Jalžabet. Opseg joj je veći od 10 metara, promjer 3,20 metara, visina debla 25 metara. Nezaboravan je bio i obilazak iskopina rimskih termi u Varaždinskim Toplicama, te staroga baroknoga grada Varaždina. Osobito me se dojmila varaždinska katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije, koja je jedna od najznačajnijih ranobaroknih sakralnih građevina u Hrvatskoj. Isusovački su je graditelji gradili od 1642. do 1646. godine. Idejni tvorac i voditelj gradnje bio je Juraj Matota, a financijer grof Gašpar Drašković. Izvana je katedrala krajnje jednostavna, no unutrašnjost se ističe svojom raskošnošću. Osobito je dojmljiv glavni oltar, dovršen 1737. godine. 
Ipak, ono najljepše u ovim krajevima stvorila je priroda, a doradio čovjek. 
BREŽULJCI I VINOGRADI: Dušu će vam oplemeniti pogled na  okolne brežuljke obrasle vinogradima, livadama i voćnjacima,  a tijelo okrijepiti posjet nekoj od brojnih klijeti, u kojoj će vas gostoljubivi domaćini ponuditi kvalitetnim vinima vlastite proizvodnje. Sportske aktivnosti u jalžabetskoj općini poglavito se odvijaju u sportskom klubu »Mladost«, koji djeluje pri OŠ »Petar Zrinski«, te u dva nogometna kluba. Na području općine djeluje i Vatrogasna zajednica, koja u svojim redovima okuplja 6 DVD-a i lovačko društvo »Trčka« s četrdesetak članova. Općinsko kulturno-umjetničko društvo »Elizabeta« osnovano je 1996. godine s ciljem promicanja bogatoga kulturnoga naslijeđa žitelja Jalžabeta. Do sad su nastupili na svim važnijim manifestacijama u Hrvatskoj, a gostovali su i u Sloveniji, Mađarskoj i Makedoniji. Društvo ima stotinjak aktivnih članova, a broj podupirućih je višestruk, pošto većina žitelja na neki način pomaže rad udruge. Dvije prepoznatljive manifestacije »Elizabete« su »Adventski koncert«, koji se održava u prekrasnom ambijentu župne crkve svete Elizabete, te revijalna smotra folk-lora »Šlingani dani«, koja je najveća i najljepša smotra folklora u Varaždinskoj županiji. Ono što me se ipak najviše dojmilo, jesu otvorenost, gostoljubivost i srdačnost ljudi ovoga kraja.  Prigodom gostovanja »Šokadije« na »Šlinganim danima« Sonćani su bili smješteni kod domaćina, članova KUD »Elizabeta«, koji su im, gostoljubivi kakvi jesu, odmah  otvorili i srca i domove i koji su im boravak u Jalžabetu učinili nezaboravnim i ta tri dana učinila prekratkima za druženje.                                   g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika