Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Džepni skener

 
 
Jedan od najpoznatijih proizvođača ra­čunalne opreme, Genius, ima u svojim pro­izvodnim programima i skenere. Ovi se skeneri ne mogu svrstati u klasu najboljih. Međutim, i među Geniusima se katkad može pronaći nešto zanimljivo, kao na primjer model ColorPage CP-SF600.
Da ne duljimo, CP-SF600 je kompaktni prenosivi skener izuzetno ograničenih mo­gućnosti. Namjena mu je prepoznavanje tek­sta, vođenje evidencije poslov­nih spojeva, a ako baš morate – i skeniranje jednostavnijih slika. Po mehanizmu skeniranja CP-SF600 može se svrstati u takozva­ne Sheetfed skenere, što znači da se skenirani uzorak prevlači preko lampe i osjetila. Format skeniranog materijala je A4 ili Letter.
Lampa skenera izrađena je u LED tehnologiji, dok samo osjetilo ostvaruje razlučljivost od 600 tpi i omogućuje skeniranje u paleti od jednog, 24 ili 48 bita. Razlučljivost se može softverski povećati na 1200 tpi. Uporaba LED lampe pomaže smanjenju potrošnje, tako da se ovaj skener napaja s USB porta na koji je prikopčan, što znatno povećava njegovu pokretljivost.
U paketu se osim ske­nera, kabela, uputa za uporabu i diska s drajverima i pratećim softverom nalaze i postolja za okomito i zidno montiranje, uzorak za kalibriranje scanera, tkanina za čišćenje osjetila, kao i vrećica za transport uređaja.
Prateći softver sastoji se od programa NewSoft Presto! PageManager za upravljanje kolekcijom slika, NewSoft ImageFolio za ob­radu slika, NewSoft Mr. Photo za pripremu sli­ka za Web, kao i Cardiris 3 za optičko prepoznavanje podsjetnica.
Instaliranje skenera je, po običaju, jedno­stavna. Nakon instaliranja drajvera, skener je dovoljno prikopčati putem USB kabela s računalom, nakon čega ga Windows prepoznaje. Program pod imenom EasyTouch, koji omo­gućuje korištenje tipki na scaneru, mogu­će je pokrenuti iz Start menija, što uklanja po­trebu za restartom računala.
ColorPage CP-SF600 raspolaže dvjema tipkama nazvanim Scan i Custom. Tipka Scan omogućuje automatsko skeniranje dokumenta i njegovo otvaranje u aplikaciji za obradu slika, dok se tipki Custom mogu dodijeliti sljedeće funkcije: kopiranje dokumenta pomoću printera, slanje skeniranog do­kumenta e-mailom ili prosljeđivanje dokumenta programu za OCR.
Što se kakvoće skeniranih slika tiče, ukrat­ko rečeno – loša je. Osim izraženog rastera koji se da vidjeti na slikama, boje naginju k plavoj i dolazi do gubitka tamnijih nijansi. Drajver za skener nudi bazično korigiranje pa­rametara koje nije dostatno za uklanjanje ovih problema. Brzina skeniranja je mala i za pregled slike potrebno je čekati ponekad i više od 30 sekundi, dok je za skeniranje cijele strane formata A4 potrebna oko jedna mi­nuta. Dodatni problem također može biti i ubacivanje papira u skener, za što vam treba malo navikavanja, jer papir treba staviti »baš kako treba« da bi ga skener pravilno uhvatio.
Ipak, činjenica je da CP-SF600 i nije dizajniran kako bi ispunio velika očekivanja ­glede kakvoće slike i brzine skeniranja. Ovaj skener namijenjen je prije svega poslovnim korisnicima i predstavlja pomoćno sredstvo za prebacivanje tiskanog mate­rijala u digitalni oblik. Imajući u vidu potre­be takvih korisnika, CP-SF600 se može sma­trati sasvim solidnim izborom pri kupnji, iako mu je cijena tek nešto manja od pravih stolnih skenera.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika