Arhiv tekstova Arhiv tekstova

ATP Umag za priču i pamćenje

»ATP Umag (Studena Croatia Open) ove godine ima čak dva igrača iz TOP 5: Novaka Đokovića (3.) i Nikolaja Davidenka (4.), što je za ovakav turnir u konkurenciji s mnogo jačim ATP natjecateljima na ovoj podlozi, izuzetna stvar. Ove godine, ulaskom u svoje 18. izdanje, turnir je postao »punoljetan« i gotovo cijeli rasprodan, jer karata za subotu i nedjelju (polufinale i finale) već odavno nema«, rekao je u uvodu tradicionalne press konferencije direktor turnira Slavko Rasberger. Zbog rokova izlaženja ovaj izvještaj obuhvaća samo prva dva dana...
PONEDJELJAK 23. SRPNJA – 1. DAN: Ovogodišnje izdanje Umaga, na glavnom terenu Stella Marisa otvorio je mladi hrvatski tenisač i član Davis cup momčadi Marin Čilić, koji je poslije neugodna prva dva seta na koncu ipak slomio otpor Francuza Montcourta (3:6 6:4 6:1) i izborio plasman u drugu rundu, u kojoj ga je trebao čekati 4. igrač svijeta i drugi nositelj Rus Davidenko, koji je iznenađujuće poražen već na startu od Francuza Simona (6:2 2:6 6:3). Drugi susret dana na »centru« donio je nastup Novaka Đokovića, prve zvijezde turnira koji je rutinski svladao Španjolca Andujara (6:1 6:3), »osvetivši« mlađeg brata Marka koji je od istog igrača poražen u prvom kolu kvalifikacija. Još jedno iznenađenje dana napravio je Španjolac Ramirez Hidalgo (svojevremeno igrao na Futuresu na Paliću i bio poražen od Subotičanina Relje Dulić Fišera  u polufinalu op. a.) svladavši pobjednika Roland Garrosa 2004. (6:0 6:4).
Marin Čilić: Drago mi je što sam uspio preokrenuti rezultat, što mi primjerice nije uspjelo tjedan dana ranije u Stuttgartu. Meč je bio izuzetno težak prije svega zbog iznimno sparnog, toplog vremena. Uz pobjedu u paru sa Zovkom, izuzetno sam zadovoljan prvim danima u Umagu.
UTORAK 24. SRPNJA – 2. DAN: Prvi hrvatski tenisač koji je morao napustiti turnir ovog puta bio je nositelj pozivnice (wild carda) Roko Karanušić, od kojeg je u uvodnom susretu na centralnom terenu bio bolji pobjednik Umaga 2005. i jedini igrač s dva ovogodišnja Federerova »skalpa«, Argentinac Guillermo Canas (6:3 6:3). Susret je bio prekinut jakom provalom oblaka i čak kraćim naletom grada, ali je uz uigranu momčad turnirskoga staffa sve ubrzo dovedeno u red i susreti prvoga kola su nastavljeno po nešto izmijenjenoj satnici. Miljenik umaške publike i četverostruki pobjednik (rekorder) Španjolac Carlos Moya, iako poslije dugo vremena nije prva zvijezda, opravdao je svoju ovdašnju reputaciju rutinskim eliminiranjem prošlogodišnjeg pobjednika Švicarca Stanislasa Wawrinke (6:3 6:2). Nažalost domaćeg gledališta prvi hrvatski reket Ivan Ljubičić nije uspio »preskočiti« prvu  prepreku, izgubivši kasno noćni susret (kraj u 00.40h) protiv Rumunja Andreja Pavela (6:7 5:7). Ovoga drugoga dana bila su odigrana i dva susreta parova koji su napunili gledalište terena broj 1 (treći u hijerarhiji iza centralnog i grand standa). Prvo su svoj debi kao par na ATP imali braća Đoković, Novak (20 godina) i Marko (16) (poraženi od Francuza Montcourta i Roger-Vasselina 5:7 1:6), a potom je na istom terenu slavila hrvatska kombinacija Marin Čilić i Lovro Zovko protiv Nizozemaca Smita i Van Haasteren (6:4 7:6).
Ivan Ljubičić: Nije mi žao što sam došao u Umag, unatoč okolnosti da sam izgubio već u prvom kolu. Predstoji mi naporan rad pred američku turneju na kojoj ću pokušati napraviti znatno bolje rezultate. Turnir je mnogo jači nego što je prije bio, osobito u odnosu na vremenu kada sam posljednji put igrao tu 2002. godine.
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika