Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pripremiti kožu za sunce

Sunce podiže raspoloženje, u nama budi pozitive osjećaje i ima utjecaj na većinu tjelesnih funkcija. Potiče proizvodnju vitamina D, blagotvorno djeluje na upalna zbivanja na koži i ubrzava metabolizam, što u kombinaciji sa pojačanim znojenjem dovodi do mršavljenja. Snažno sunce i povećane dnevne temperature tako su nas ove godine i prije odlaska na more primorale na upotrebu adekvatne zaštite za kožu, oči i ostale dijelove tijela izložene nemilosrdnom zračenju sunčevih zraka. Zabluda je da se pocrvenjeti može samo na plaži i uz more. Koži je potrebna kvalitetna zaštita cijelo vrijeme kako bi se održala njena elastičnost i hidriranost. Svi već znaju da dugo i neoprezno izlaganje suncu može biti itekako opasno i može dovesti do značajnih promjena na koži, od crvenila i opeklina pa sve do nastanka tumora. Usprkos tome veliki broj ljudi još uvijek ne pridaje dovoljno paž-nje zaštiti svoga tijela od štetnog zračenja. 
PRIPREMA KOŽE PRIJE ODLASKA NA GODIŠNJI ODMOR: Solarij nije preporučljiv način pripreme kože za sunce i more. Solarij je posebno štetan za osobe svijetle puti koje i inače slabo tamne, osobe s pjegicama i puno madeža.
Pravilnom pripremom kože mogu se ipak znatno ublažiti ili čak izbjeći negativne posljedice sunčeva zračenja. Tretman kože prije morskih radosti trebao bi započeti dobrim pilingom i čišćenjem koje će ukloniti mrtve epitelne stanice, pojačati mikrocirkulaciju i potaknuti procese regeneracije. Tako će se pore osloboditi nakupljenih nečistoća koje ometaju normalnu funkciju. Kožu je zatim potrebno dodatno nahraniti preparatima koji sadrže kombinaciju vitamina A, C i E, te koenzima Q. Oni će koži vratiti normalnu hidriranost, spriječiti djelovanje slobodnih radikala i povećati elastičnost krvnih žila. Pravilna prehrana dodatno će zaštiti kožu, ali i cijeli organizam. Preporuča se voće i povrće žuto-narančaste boje (breskva, marelica, dinja, rajčica. ...) jer ono sadrži veće količine beta-karotena koji poboljšava regeneraciju epitela kože i potiče proizvodnju melanina što ubrzava tamnjenje. Maslinovo ulje i suho voće (bademi, lješnjaci, orasi?) obiluju vitaminom E koji štiti stanice od djelovanja slobodnih radikala i održava elastičnost kože. 
KANCEROGENO DJELOVANJE UVA I UVB ZRAKA: UV zračenje oštećuje DNA molekule i dovodi do mutacija. S godinama izloženosti suncu mutacije se zbrajaju i dovode do nastanka tumora. UVA zrake su glavni razlog nastanka alergija na sunce, jer blokiraju imunološki odgovor organizma, potiču proizvodnju slobodnih radikala i usporavaju regeneraciju i vlaženje kože. Tako dovode i do slabljenja tonusa kože i nastanka bora. Sunčevo zračenje uključuje vidljivo svijetlo i ono nevidljivo, ultraljubičasto zračenje. Postoje tri tipa UV zračenja – UVA, UVB i UVC. 
UVA i UVB zračenje izazivaju promjene na koži, dok se najopasnije, UVC zrake, zadržavaju u gornjim slojevima atmosfere. UVA zračenje je jednako bez obzira na doba dana ili godišnje doba i koža mu je uvijek jednako izložena, a prolazi kroz staklo i vodu. Njegovo štetno djelovanje do izražaja dolazi tek nakon nekoliko godina ili još kasnije jer prodire u duboke slojeve kože i ne izaziva brzi odgovor organizma. Iako se posljedice ne vide odmah potrebno je koristiti zaštitne kreme koje blokiraju i UVA, kao i UVB, zrake. UVA zrake su glavni razlog nastanka alergija na sunce, jer blokiraju imunološki odgovor organizma, potiču proizvodnju slobodnih radikala i usporavaju regeneraciju i vlaženje kože. Tako dovode i do slabljenja tonusa kože i nastanka bora. Za razliku od njega jačina UVB zračenja jako ovisi o dobu dana i godišnjem dobu. Ono je najjače u ljetnim mjesecima i sredinom dana, od 11 do 16 sati. Apsorbira se u površinskim slojevima kože pa su štetni učinci vidljivi brzo u vidu crvenila i opeklina. 
KAKO UŽIVATI NA SUNCU, A NE UGROZITI ZDRAVLJE?: Krema za sunčanje ne štiti u potpunosti od sunca. Ako se i namazani predugo pržite na suncu šansa da izgorite je čak 50 posto. Manje je štetno ne nositi sunčane naočale, nego nositi nekvalitetne naočale bez UV zaštite. U prvim susretima sa suncem potrebno je koristiti veće zaštitne faktore i ne izlagati se pretjerano suncu. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika