Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nastupila folklorna društva sa svih kontinenata

Ovogodišnja, 41. međunarodna smotra folklora održana je u Zagrebu od 18. do 22. srpnja, a s obzirom na brojne plesne i glazbene ansamble iz 13 zemalja diljem svijeta, ovogodišnjoj smotri mogli bismo dodati i naziv međukontinentalna.
Osim odabranih folklornih društava iz Hrvatske, na Smotri su nastupili i brojni zanimljivi plesni i glazbeni ansambli iz inozemstva, iz Austrije, Bugarske, Gane, Grčke, Gruzije, Indije, Italije, Kameruna, Malawija, Norveške, Slovačke, Španjolske te posebni ovogodišnji gosti, Hrvati iz Bosne i Hercegovine. 
PRIREDBE: Uz nastupe sudionika održane su i tradicionalne popratne priredbe kao što su izložbe, koncerti pučke crkvene glazbe i etno-glazbe te više plesnih i glazbenih radionica kojima ova smotra posvećuje sve veću pozornost. Sve priredbe 41. međunarodne smotre folklora odvijale su se na nekoliko pozornica glavnog grada Hrvatske, a sudionici su gostovali i na drugim priredbama u zagrebačkoj okolici. Glavne priredbe održane su na Trgu bana Josipa Jelačića i Gradecu, a popratne u Zagrebačkom kazalištu lutaka, Tvornici kulture, Gliptoteci i Etnografskom muzeju. Poseban dodatak ovogodišnje smotre folklora bilo je predstavljanje tradicijske kulture susjedne nam Bosne i Hercegovine izložbom u Etnografskom muzeju, koja je predstavila umijeće lijevanja tradicijskog nakita i uporabnih predmeta, te završne priredbe Smotre na kojoj su nastupili Hrvati koji žive u Bosni i Hercegovini.
IZLOŽBA: Izložbu »Umijeće lijevanja tradicijskog nakita i uporabnih predmeta« u Etnografskom muzeju otvorili su 18. srpnja umjetnička ravnateljica Smotre dr. Zorica Vitez i ravnatelj Muzeja prof. Damodar Frlan, rekavši kako su »izlošci uzeti iz zbirke samostana i duhovnog centra »Karmel sv. Ilije« (Buško jezero), zahvaljujući darovanoj ostavštini Josipa Gečevića, livca iz Livna, podrijetlom iz Janjeva, i da je autor izložbe o. Zvonko Martić za ovu izložbu odabrao primjerke dovršenog i nedovršenog nakita, uporabnih predmeta te pomagala za njihovo oblikovanje, odnosno lijevanje«. 
U nedjelju 22. srpnja, u zagrebačkoj je katedrali održana sveta misa za sve sudionike Smotre, a istog je dana u palači Dverce potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor podijelila zahvalnice svim sudionicima 41. međunarodne smotre folklora, posebno ističući ljubav Hrvata iz BiH prema svome narodu. Na završnoj priredbi Smotre nazvanoj »Urodila žuta kruška«, folklor Hrvata iz Bosne i Hercegovine predstavili su KUD-ovi »Fra Mijo Čuić« iz Bukovice, »Neumski glas« iz Neuma, »Ravnica« iz Oštre luke, »Fra Petar Bakula« iz Posušja, »Ognjišta« iz Luga i Brankovića, »Gornja Rama« iz Rame i »Napredak« iz Kupresa.
Organizatori 41. međunarodne smotre folklora, jedne od većih kulturoloških manifestacija u Europi, su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Turistička zajednica Zagreba i Hrvatska turistička zajednica.
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika