Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Izložba šokačkog rukotvorstva

Prošle je srijede u Osijeku upriličena još jedna lijepa manifestacija »Šokačke grane«, izložba ručnih radova »Moj prvi uradak«, kao kruna višemjesečnog projekta »Šokački suveniri gradu Osijeku«, gdje se znalo okupiti 60-70 naših sugrađanki, a bogami i sugrađana, koji su imali želju naučiti vesti, plesti, šlingati, heklati, oslikavati boce i okušati se u zlatovezu. 
Od početka korizme pa gotovo do konca lipnja, okupljali su se svake srijede, družili se, radili, pjevali i igrali, zabavljali se i usput učili tehniku starog šokačkog rukotvorstva, što je rezultiralo prelijepom izložbom u hotelu Osijek, pa i ovom, u prostorijama Šokačke grane u osječkoj Retfali. 
TEŽIMO IZVRSNOSTI: Tom prigodom podijeljene su zahvalnice svim sudionicima šokačkih radionica, a šokačke su cukerpekarice poslužile brojne gastronomske slastice, pa su svi nazočni mogli uživati u ručnim radovima, jelu i piću i naravno šokačkoj glazbi, za što je zaslužna »Šokačka duša«, tamburaški sastav »Šokačke grane«, jer bez tambure nema ni dobre zabave. Još jedno je druženje sa Šokačkom granom ostalo za pamćenje, inače posljednje ovoga ljeta, jer se obično tijekom ljetnih mjeseci napravi stanka, radi odmora i »punjenja baterija«.
»Da«, kaže i Vera Erl, predsjednica Šokačke grane, »ljeto je vrijeme koje našim članovima ostavimo na raspolaganju, netko će na more, netko na selo, netko na vikendicu, svatko prema mogućnostima, a ove smo godine tu stanku uljepšali ovom manifestacijom, okupivši sve sudionice naših radionica, da istaknemo njihov trud i to baš ovom lijepom izložbom, i da se zahvalimo svima koji su odvojili svoje vrijeme da se druže sa Šokačkom granom. Vodili smo redovito evidenciju o dolasku na radionice u okviru projekta ‚Šokački suveniri gradu Osijeku‘ i naše su voditeljice Dubravka Radovanović i Matija Jukić, zatim Ljubica Domačinović, Štefica Stević, Marija Šajfar i Manda Marukić uručile zahvalnice, a primijetila sam, mnoge su sudionice oduševljene. Naravno, i naše su cukerpekarice donijele brdo lijepih i ukusnih kolača, pa smo svi skupa uživali u još jednoj uspješnoj manifestaciji Šokačke grane. Zato koristim prigodu da se još jedanput zahvalim svim sudionicama, svim našim voditeljicama, ali i Gradu koji je prepoznao ovu aktivnost Šokačke grane, i mi ćemo i nadalje težiti izvrsnosti, a ne osrednjosti.»
LJETNA STANKA: Što se ljetne stanke tiče, ona se više odnosi na ukupno članstvo jer neće više biti redovitog druženja srijedom, ali stanke za članove Upravnog i Izvršnog odbora praktički neće ni biti. Naime, zatrpani smo pozivima, od Petrijevačkih žetvenih svečanosti do Dužionice u Lemešu i Somboru i Dužijance u Subotici, tu su Olimpijada starih športova u Brođancima i naravno, Pračkijada u Radikovcima i obvezni smo nazočiti makar na razini delegacije. Osim toga, čeka nas i donošenje plana i programa za sljedeću godinu i to već tijekom kolovoza i rujna, kada moramo ponuditi nove projekte, jer nema više starog načina financiranja djelatnosti udruga. Dakle čekaju nas vrlo odgovorne zadaće, jer i dogodine idemo s međunarodnim okruglim stolom ‘Urbani Šokci‘, najvjerojatnije ‚Šokci u gospodarstvu‘, zatim  spremamo za tisak zbornik radova sa okruglog stola ‚Šokci i tambure‘, želimo privesti kraju šokačke suvenire, patentirati  i zaštititi naših ruku djelo, brandirati i ponuditi tržištu, već na jesen sudjelovat ćemo ponovno na Zagrebačkom velesajmu, tj. Eko-etno sajmu u paketu naše županije, tu su i Dani kruha, pa Dani matice hrvatske, koja je naš provjereni partner, imamo obveze za Dan grada, 2. prosinca, zatim slijedi naš tradicijski božićni program i da ne nabrajam«. 
»Ne volim govoriti u ime muške pjevačke skupine Šokci, jer ona ima svojega voditelja«, kaže Imra Vrbešić, dopredsjednik Šokačke grane, »ali kako i sam pripadam toj skupini, mogu reći da nas i ovoga ljeta čeka dosta posla. Pozvani smo u Kukinj kod Pečuha, mjesto gdje živi puno Hrvata-Bošnjaka, pozvani smo i u Mohač na festival graha, imamo obveza i prema društvima u okolici Osijeka i sve to moramo odraditi, a 2. rujna cijela ‘Šokačka grana‘ ide u Radikovce na Pračkijadu. Po prvi puta organizirat ćemo feštu u centru sela, upravo dovršavamo ljetnu pozornicu, a otvorit ćemo i Galeriju, jer godinama u Radikovcima imamo kiparski i likovnu koloniju, i sada će sva ta djela biti izložena u novootvorenoj galeriji«.
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika