Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Gradimo na temeljima

Na okruglom stolu koji je održan prošle srijede u Tavankutu u okviru XXII. saziva Kolonije sudjelovali su kustosica Gradskog muzeja u Subotici  Olga Kovačev -Ninkov, voditeljica Slamarskog odjela HKPD »Matija Gubec« Jozefina Skenderović, preds-jednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Branko Horvat i predsjednik HKPD »Matija Gubec« Ladislav Suknović.
Olga Kovačev-Ninkov u svojem je izlaganju istaknula kako u rad slamarki treba više uključiti etnologe, jer je slamarstvo interdisciplinarno i kao takovo temelji se na etnologiji i dodala da svaki stručnjak ovog područja treba boraviti na terenu u cilju boljeg razumijevanja umjetnica. U osvrtu na utemeljiteljice slamarstva Kovačev-Ninkov je istaknula pok. Maru Ivković Ivandekić u čijim su se slikama, kako je navela, vidjeli tišina i smiraj života, ali ono što je isticalo ovu umjetnicu jest da među prvima u ovoj tehnici ostvaruje radove koji idu do apstrakcije.
POD STRUČNIM OKRILJEM: U svom osvrtu na umjetnice Jozefina Skenderović je, kao iznimno važnu osobu u stvaranju Kolonije, istaknula pok. Maru Ivković Ivandekić, koja je iako osnovne naobrazbe, imala izuzetan pedagoški pristup radu. Jozefina je istaknula  i Stipana Šabića, kao idejnog tvorca i utemeljitelja Kolonije 1961. godine, koja kasnije prerasta u Koloniju slamarki, kao  i pok. Vincu Dulića kao čovjeka »iz sjenke« od velike potpore.
Branko Horvat je rekao kako se još iz djetinjstva sjeća da su se u Tavankutu izrađivali predmeti od slame i da je ova aktivnost bila sporadična sve do 1986. godine kada se slamarke i institucionalno organiziraju u cilju povezivanja sveukupne kulturne prezentacije. Prvih godina održavanja Kolonije bilo je daleko više potpore od strane lokalnih i državnih vlasti, dodao je Horvat, te je i Kolonija bila daleko brojnija, kasnije poslije rata 90-ih godina, ova potpora je bila vrlo oskudna te su sudionici i vlastitim sredstvima nastojali očuvati tradiciju njenoga održavanja. 
Zaključak okruglog stola je bio, kako je navela i moderatorica ovog događaja dipl. povjesničarka umjetnosti Lubica Vuković-Dulić, navodeći još brojna imena slamarki poput pok. Marge Stipić, Teze Vilov, sestara Milodanović, pok. Anice Balažević, pok. Kate Rogić, Matije Dulić i brojni drugih, da su Tavankut i HKPD »Matija Gubec« ostvarili veliki iskorak u ovoj grani umjetnosti te da su u planu nove aktivnosti u cilju populariziranja ove umjetnosti pod stručnim okriljem.
ZATVARANJE KOLONIJE: U subotu u 19.30 sati u Domu kulture je priređen kulturno-glazbeni program u okviru zatvaranja XXII. saziva Kolonije naive u tehnici slame. Na programu su osim domaćina nastupila dva gostujuća društva – KUD »Ivan Goran Kovačić« iz Velike (Republika Hrvatska) i HKUD »Dubrave« iz Aladinića (BiH), koji već tradicionalno posjećuju Tavankut u okviru obilježavanja žetvenih svečanosti. Na programu su svečano predstavljeni ovogodišnji bandaš Marko Skenderović i bandašica Svetlana Peić Tukuljac, kojima je Jozefina Skenderović uručila simbol ovogodišnje Dužijance. Predsjednik HKPD »Matija Gubec« Ladislav Suknović je u svom govoru prigodom zatvaranja Kolonije istaknuo zahvalu svima sudionicima i naglasio kako je ove godine svetkovina utoliko veća jer se obilježava 20 godina od obnove obilježavanja Dužijance u Tavankutu 1986. godine, a tadašnji su bandaš i bandašica bili Marko Crnković i Ruža Stantić.
DUŽIJANCA: U nedjelju je održana sv. misa na kojoj su osim mjesnog župnika Franje Ivankovića koncelebrirali vlč. Andrija Anišić iz Subotice  i don Vinko Raguž iz Aladinića. U svečanoj povorci koja je bila organizirana od Doma kulture do mjesne župe, osim mladih u narodnoj nošnji povorku su uljepšali i bandaši i bandašice koji su u proteklih 20 godina bili nositelji ove svetkovine.
Sv. misi su nazočili generalni konzul RH u Subotici Davor Vidiš, dogradonačelnik Subotice Petar Kuntić, predsjednik HNV-a Branko Horvat, kao i izaslanstvo iz Kaćmara (Republika Mađarska) – gradonačelnik Endre Pal, dogradonačelnica Andrea Zelić-Vaš, tajnik Joso Vujić i dopredsjednica Hrvatske manjinske samouprave Teza Vujkov-Balažić.
Navečer u prepunom župnom dvorištu mjesne župe, održano je tradicionalno bandašicino kolo, koje je glazbeno uveličao tamburaški sastav HKPD »Matija Gubec«.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika