Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zahvala Bogu za ovogodišnju žetvu

Ovogodišnja Dužijanca u Svetozaru Miletiću, sedma po redu, započela je u petak 20. srpnja otvorenjem izložbe »Nanine skute i još po nešto«, na kojemu su nazočni bili i pjesnici iz Sombora, sudionici ovogodišnje Lire naive. Risarska noć, održana u subotu, večer uoči središnje manifestacije, okupila je članove nekoliko kulturno-umjetničkih društava. U cjelovečernjem programu pod nazivom »Kod baće i nane« sudjelovali su  pjevačka, izvođačka i najmlađa skupina, kao i veterani HBKUD »Lemeš« iz Svetozara Miletića, zatim HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice, KUD »Ravnica« iz Male Bosne, HKUD »Vladimir Nazor« iz Sombora, MD »Musica viva« i KUD »Nemet Laslo« iz Svetozara Miletića, kao i Lucija Knezi. Program se odvijao u Domu kulture na ljetnoj pozornici, koju je ispunio veliki broj gledatelja. 
U nedjelju oko 9 sati sudionici Dužijance su se okupili kod Doma kulture, odakle je krenula svečana povorka s više od dvadesetak fijakera. Kruh i krunu su kroz selo pronijeli predvodnici baćo i nana, i naravno bandaš i bandašica koji su izabrani na Markovo. Krunu za ovogodišnju Dužijancu, šesti put po redu, izradio je Stipan Budimčević.
Svečana sveta misa započela je u 11 sati u crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije. Misno slavlje je predvodio vlč. Davor Kovačević iz Bačkog Brega uz koncelebraciju mjesnog župnika vlč. Antala Egedija. 
Kruh od novog brašna i krunu su na oltar donijeli bandaš Nikola Ivanković i bandašica Ana Tošaki. Isječen kruh za vjernike i klasove žita donijeli su mala bandašica Andrea Mandić i mali bandaš Andrej Loboda. 
Svetoj misi su nazočili i mnogobrojni uvaženi gosti: predsjednik HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice Mirko Ostrogonac, dopredsjednik DSHV-a Mata Matarić, predstavnik DSHV-a  Ivan Budinčević, predstavnici HKUD »Vladimir Nazor«  iz Sombora – predsjednik Šima Raič, kao i pročelnik Društva Željko Kolar, somborska bandašica Bojana Jozić i bandaš Ivan Išpanović – predsjednik HKUD »Silvije Strahimir Kranjčević« iz Bačkog Brega Stipan Katačić i predsjednica HBKUD »Lemeš« iz Svetozara Miletića Marija Bagi.
Po završetku misnog slavlja, nakon svečanog blagoslova, svečana je povorka pošla do križa u središtu Miletića, a nakon toga je za uzvanike i sudionike priređen svečani risarski ručak.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika