Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Za­kon od­ređuje ovlasti

Nakon završene redovite sjednice predsjednika nacionalnih vijeća manjina, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća mr. Josip Ivanović u razgovoru za »Hrvatsku riječ« naglasio je značaj osnivanja Saveznog savjeta za nacionalne manjine kojeg bi činili predstavnici svih nacionalnih vijeća i ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić.
    Mr. Ivanović je kazao kako Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina u članku 18. govori o osnivanju Saveznog savjeta za nacionalne manjine, dok članak 19. stavak 7. govori kako Savjet predstavlja nacionalnu manjinu u oblasti službene uporabe jezika, obrazovanja, informiranja na jeziku nacionalne manjine, i kulture, te sudjeluje u procesu odlučivanja ili odlučuje o pitanjima iz tih oblasti i osniva ustanove iz tih oblasti, nakon čega stavak 8. govori kako će organi države, teritorijalne autonomije ili jedinice lokalne samouprave prilikom odlučivanja o pitanjima iz stavka 7. ovog članka zatražiti mišljenje Savjeta.
IDENTIČNA PROBLEMATIKA: »Na žalost, savezni ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić nije formirao tijelo Saveznog savjeta za nacionalne manjine. Nacionalna vijeća su reagirala skupa kako bi inicirali osnivanje tog tijela, ali kada se uvidjelo kako ta inicijativa neće uroditi formiranjem tog tijela, a iskustvo nam je pokazalo kako je veliki dio problematike s kojim se nacionalna vijeća hvataju u koštac identičan, predstavnici vijeća su se sastali i donijeli dogovor o redovitim dvomjesečnim sastajanjima svih predsjednika nacionalnih vijeća manjina. Tako se i funkcioniralo od studenog 2003. godine. Na tim redovitim sastancima uvijek izaberemo jednog koordinatora koji predsjedava u tom periodu, do sljedeće redovite sjednice. Tako sam izabran na sjednici predsjednika nacionalnih vijeća manjina u Novom Pazaru 21. lipnja 2004. godine za koordinatora do sljedeće redovite sjednice, koja je održana ovdje u Subotici«, kazao je mr. Ivanović.
NEZAINTERESIRANOST MEDIJA: On ocjenjuje kako je značajno imati koordinatora nacionalnih vijeća manjina, jer aktualni koordinator prikuplja aktualnu problematiku i po dogovoru ovlašten je obraćati se državnim tijelima i činiti određene korake potrebne za rješavanje aktualnih problema. »Kako sam to i istaknuo u uvodnom ekspozeu na sjednici predsjednika nacionalnih vijeća manjina 3. rujna, kao koordinator bio sam nazočan na dvije neuspjele sjednice Odbora za međunacionalne odnose Narodne skupštine Republike Srbije. Kvoruma nije bilo, iako su u oba termina bili prisutni predsjednik Narodne skupštine Republike Srbije Predrag Marković i ministar unutarnjih poslova Dragan Jočić, kao i predstavnici međunarodnih institucija Vijeća Europe, OESC-a, UN-a, Helsinškog odbora za ljudska prava i brojni predstavnici medija. Nakon druge neuspjele sjednice, na konferenciji za tisak ministar Jočić je relativizirao aktualne međunacionalne incidente, što je s naše točke gledišta neprihvatljivo izvješće, ali istaknuo bih nezainteresiranost medija za tu problematiku, što se pokazalo i na drugim sastancima s raznim državnim tijelima, jer na konferencijama za tisak predstavnicima nacionalnih manjina nisu postavljana nikakva pitanja, što pokazuje i odraz raspoloženja društva prema manjinama. Predstavnici medija uočavaju kako ne postoji politička volja državnih organa za rješavanje problema nacionalnih manjina i zato je taj angažman na tako niskoj razini«, kazao je mr. Ivanović i napomenuo kako je kao koordinator vodio prepisku s ministricom prosvjete i sporta u Vladi Republike Srbije dr. Ljiljanom Čolić, kako bi primila predsjednike nacionalnih vijeća manjina zbog razgovora o problemima u oblasti obrazovanja manjina, ali do realizacije tog sastanka nije došlo.
ZAKONSKA NADLEŽNOST: Imajući u vidu postojanje Nacionalnog prosvjetnog savjeta, koje bi kao stručno tijelo trebalo kreirati strategije i pravce razvoja obrazovanja u državi i koje ima 42 člana, a samo jednog predstavnika svih nacionalnih manjina, mr. Ivanović je kazao kako je na sjednici predsjednika nacionalnih vijeća manjina u Novom Pazaru zauzet stav da jedan čovjek ne može predstavljati sve nacionalne zajednice.
    »Rješenje bi bilo formiranje Metodičkog centra za obrazovanje manjina, u kojemu bi se za svaku nacionalnu manjinu, kao logističko-stručna ekipa, istraživanjem bavio jedan tim. Znači, predstavnik koji predstavlja nacionalne zajednice imao bi kao osnovu zastupanja rad tih logističkih timova i onda bi to članstvo nešto značilo. Tražio sam od ministrice dr. Ljiljane Čolić da se formira Metodički centar, na što je odgovoreno kako trebamo dati prijedlog člana za Nacionalni prosvjetni savjet, a predviđeno je formiranje radne grupe za manjine pri Centru za strateški razvoj pri Ministarstvu prosvjete, ali mi ne znamo tko to formira i koji je sastav te radne grupe. Predložio sam sastanak s ministricom prosvjete radi razmatranja tog problema, ali do realizacije sastanka nije došlo«, kazao je mr. Josip Ivanović i zaključio kako prema Zakonu o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina stoji da su nacionalna vijeća manjina nadležna za rješavanje problema obrazovanja manjina, te on, kao koordinator nacionalnih vijeća manjina, ali i kao predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća, ima nadležnost za rješavanje problematike manjinskog obrazovanja.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika