Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Optimistični remi

Nakon relativno uspješne sezone 2006/07. u kojoj je osvajanjem drugoga mjesta u prvenstvu izboren plasman za prvo pretkolo kupa UEFA, jer za Hajduk je sve osim naslova prvaka Hrvatske neuspjeh, splitski »Bili« kreću s velikim ambicijama u novu, 2007/08. U toj namjeri dovođenjem stranih nogometnih zvijezda poput Rumunja Cernata, Mađara Lisztesa i Latvijca Verpakovskisa znatno je ojačan igrački kadar u kojemu bi mlade nade u vršku napada Kalinić i Rukavina trebali pokazati svu raskoš svog nogometnog talenta. Poslije priprema u Njemačkoj, Hajduk je susretom protiv WBA imao svojevrsnu »generalku« prije puta u Podogoricu, gdje je (jučer) igrao prvu utakmicu na putu za plasman u kup UEFA.
NOVI HAJDUK: Na  »bilu« premijeru stiglo je, za prijateljski susret u ljetno doba, impresivnih 20.000 navijača ponosa Dalmacije. Odavno tribine Poljuda nisu bile ovako ispunjene, izuzev derbija s Dinamom, konstatirali su revni navijači, među kojima je sjedio vaš izvjestitelj, izrazivši nadu da će tako biti i ubuduće. A razloga za ovakav optimizan nakon predstavljanja novoga Hajduka ima itekako. Unatoč remiju protiv realno blijede engleske drugoligaške momčadi, koja je tek započela s pripremama, Splićani su navijestili veliki potencijal svojega budućega sastava. Pod uvjetom, naravno, kada se novaci uigraju s ostalim dijelom momčadi. Angažman Rumunja Floriana Cernata, igrača kijevskoga Dinama koji je stigao na jednogodišnju posudbu, jedan je od najboljih poteza klupske logistike u posljednjih nekoliko (a i više ) godina. Lucidni vladar sredine terene, već na debiju pred domaćom publikom pokazao je kako ima sposobnost odigrati »balun s očima«, kako se to ovdje kaže. I da su samo malo, još uvijek mlađani, napadači Kalinić (19 godina) i Rukavina (21) bili prisebniji pred vratima prosječnog engleskog vratara Kielyja, Hajduk je mogao slaviti s uvjerljivom pobjedom.
»Zadovoljan sam stvaranjem šansi, no, ne treba praviti dramu što nismo zabili gol. Vidjet ćete- Rukavina i Kalinić bit će mnogo ubojitiji na sljedećim utakmicama. Uz ovakvoga razigravača, kakav je Cernat, moraju proraditi«, rekao je na konferenciji za tisak prvi strateg Hajduka Ivan Pudar, inače nekadašnji vratar Hajduka, ali i subotičkoga Spartaka.
Analizirajući igru ostalih linija momčadi stječe se dojam kako je još uvijek naslabiji dio, onaj najvažniji, posljednji red u kojemu ne bi smjelo bitii kiksa. Na pripremnim utakmicama u Njemačkoj je primljeno dosta golova, ovoga puta su Balićeva vrata ostala sačuvana, ali ponajprije zbog blijede partije engleskih napadača. Nažalost, veliko Hajdukovo pojačanje Igor Tudor, još uvijek nije u mogućnosti (ozljeda) osnažiti bedem ispred »bilog« gola, ali se vjeruje da će se već protiv Budućnosti posljednja linija u kojoj su trenutačno Gal i Živković, uz asistenciju Andrića, Hrgovića, Buljata i Damjanovića, uspijeti oduprijeti nastojanjima crnogorskog doprvaka za postizanjem prednosti do uzvrata na Poljudu.
PRVENSTVO HRVATSKE, SEZONA 2007/08.: Nakon dva »gledanja u leđa« najvećem rivalu Dinamu, u nastupajuću sezonu Hajduk ulazi s velikim ambicijama i željom za vraćanjem naslova u Split. Osobito nakon što su »modri« prodali svoga najboljeg igrača i strijelca Da Silvu, a njihove nove akvizicije ne odskaču pretjerano od njihove trenutačne momčadi. Nova sezona HNL-a trebala bi biti u znaku dva majstora sredine terena – Modrića (Dinamo) i Cernata (Hajduk), a čiji će topnici biti uspješniji u realizaciji njihovih zamisli uvelike će odlučiti o liderskoj poziciji na tablici. U svakom slučaju čeka nas zanimljivi početak nove nogometne sezone, ponajprije neizvjesnost europskih duela u kojima će Dinamo i Hajduk pokušati što duže opstati na »euro suncu«. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika