Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sedam svjetskih čuda

Legende o svjetskim čudima staroga svijeta čuvaju trag o njihovom nekadašnjem trajanju u vremenima kojih više nema, ali i uvijek prisutnu skepsu glede njihova stvarnoga postojanja. Bilo kako bilo, Kolosa s Rodosa ili Semiramidine viseće vrtove možemo vidjeti samo na crtežima, ali stvarne građevine, koje svojom ljepotom egzistiraju diljem našeg današnjeg (i prošloga) svijeta, traju zahvaljujući impresivnim idejama svojih kreatora. 
GLOBALNI NATJEČAJ: Prema ideji švicarskog avanturista Bernarda Webera u posljednjoj godini prošloga milenija (1999.) započela je kampanja izbora sedam (novih) svjetskih čuda. Stiglo je 200 prijava u kojima su predložene brojne građevine diljem našeg planeta, a na koncu je finalni izbor izborila 21 građevina. Glasovanje putem globalne mreže (internet) i SMS poruka presudilo je glede konačnih sedam pobjednika ovoga nesvakidašnjega svjetskoga natječaja. A pobjeda je izmakla Kipu slobode (New York), Eiffelovom tornju (Paris), Kremlju (Moskva), Opera houseu (Sydney), Akropolu (Atena) i drugim velebnim građevinama...
SEDAM NOVIH SVJETSKIH ČUDA: Zahvaljujući milijunima »svojih« glasača na pijedestalu ljepote završilo je sedam »naj od naj« i nakon svečanog proglašenja na specifičan datum 7. srpnja 2007. godine (tri sedmice) ostaju trajati kao svojevrsne arhitektonske muze današnjice i sutrašnjice ljudskog roda.
 
 
Koloseum – Rim
Ogromni amfiteatar u glavnom gradu Italije i nekadašnjeg Rimskog Carstva sagrađen je tijekom deset godina vladavine cara Vespazijana i njegova sina Titusa (72-82. godine). Naziv Koloseum potječe od kolosalne Neronove statue, koja je bila ispred njega.Visok je 50 metara, a mogao je primiti i do 50.000 gledatelja željnih »kruha i igara«. Dosta  je runiran tijekom srednjega vijeka, a 1780. godine proglašen je svetim mjestom odlukom pape Benedikta XIV.
 
Kip Krista Iskupitelja – (Rio de Janeiro)
Na visini od 700 metara, na vrhu brda Corcovado iznad Rio de Janeira, proteže se 38 metara visok i 700 tona težak kip Krista, koji svojim raširenim rukama »obuhvaća«, po mnogima, jedan od najljepših gradova svijeta. Kip je postavljen 1931. godine, a u njegovu podnožju se nalazi kapelica.
 
Macchu Picchu – Andi  
Ruševine nekadašnjeg svetog grada civilizacije Inka nalaze se na planinskom lancu Urumamba na visini od čak 2350 m iznad mora. Spekulira se da je podignut  u 14. stoljeću, a u svom kompleksu posjeduje oko 200 građevina. Napušten je u vrijeme španjolske konkvizicije.
 
Chichen Itza – Yucatan
Ostaci nekadašnjeg velikog grada civilizacije Maja iz razdoblja između 9. i 13. stoljeća, kada je ovaj svojevrstan spomenik nekadašnje kulture počeo propadati. Najpoznatiji objekti su – Hram ratnika, sportsko igralište, sveti bunar i opservatorij.
 
Taj Mahal – Agra
Velličanstveni mauzolej podigao je mogulski šah Jahan u 17. stoljeću u znak sjećanja na preminulu suprugu Mumtaz Mahal, koja je preminula rađajući 14. dijete. Mramorna bijela građevina ispunjena je dragim kamenjem. Ona predstavlja i svojevrstan spoj islamske i indijske tradicije, nalazi se u blizini grada Agre i svake godine je obiđu milijuni turista.
 
Kineski zid – Kina
Zahvaljujući svojoj nevjerojatnoj dužini od 6352 kilometra ovo je najveća ljudska građevina na svijetu. Podizan je u 3. stoljeću prije Krista, dograđivan i produživan, a konačni izgled dobio je tijekom vladavine dinastije Ming (15. stoljeće). Njegova osnovna namjena je bila zaštita od osvajača, ali i svojevrsna kontrola trgovine.
 
Petra – Jordan
Svojevrsno čudo arhitekture, jer je ovaj drevni grad (prijestolnica Nabejaca, nomadskog naroda Arabije) uklesan u stijenama na jugozapadu Jordana na preko 1000 metara nadmorske visine. Nastao je u 5. stoljeću prije Krista, a napušten je u sedmom stoljeću. Ponovno ga je otkrio Švicarac Burchardt 1812. godine.
 
Piramide u Gizi
 
Egipat, na čijem se tlu nalazi jedino sačuvano čudo staroga svijeta - piramide, odbio je sudjelovati u ovom natječaju. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika