Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Autohtoni otočki proizvodi

Uvriježeno je mišljenje kako su otoci izdvojeni dio svijeta i u puno čemu zaostaju za kontinentalnim dijelom Hrvatske. Istina je, da mladež napušta otočka naselja i odlazi put »bolje budućnosti«, ali oni, koji odluče ostati i nastaviti neku od obiteljskih tradicija poput vinarstva ili prerade mliječnih proizvoda, uz malo truda mogu napraviti solidnu egzistenciju. Jer u današnje vrijeme autohtoni otočki proizvodi, nastali daleko od industrijski zagađene stvarnosti, postižu odličnu prođu na bilo kojemu tržištu. Na primjeru otoka Brača evo nekoliko izvornih produkata s kojima se ovaj lijepi jadranski otok može pohvaliti pred svojim brojnim turističkim gostima.
VINO: Najpoznatije bračke sorte su Plavac i Plavac mali, a najbolje ih je kupiti izravno kod proizvođača u Bolu i Dolu.
SIR: Tradicija bračkog sira i njegova kvaliteta nimalo ne zaostaju za glasovitim paškim sirom. Najpoznatiji proizvođači dolaze iz Gornjeg i Donjeg Humca, te Nerežišća.
JANJETINA: Na dobrom glasu su i nezaobilazni janjci, osobito oni koji pasu u predjelima gdje nema maslina. Također, odnedavno je razvijen i projekt ekološkog uzgoja ove plemenite životinje, što još više doprinosi ekskluzivitetu ovog otočkog »proizvoda«.
SARDINA: Nadaleko je poznata tvornica za preradu ribe iz Postira, a njeni proizvodi mogu se naći na policama ne samo hrvatskih trgovina. U ponudi konzervirane ribe mogu se naći tuna, skuša, srdela i oslić, a njihova trajna postojanost postiže se na, čak, 25 raznih načina. Ipak osnova njihove obrade bazira se na maslinovom i biljnom ulju, te dodavanju povrća.
MASLINOVO ULJE: Diljem Brača protežu se brojni maslinici u kojima raste i zrije ova, također, plemenita biljka. Odavno je poznata blagodat koju zdravlju donosi njeno redovito uzimanje, a ekološki  dobiveno djevičansko maslinovo ulje spada u visoku kategoriju svjetski priznatih proizvoda.
BRAČKI KAMEN: O mramoru i ostalim vrstama bračkog kamena najbolje »govore« brojne građevine diljem svijeta, čijoj je ljepoti doprinio upravo prirodni resurs ovoga otoka. Bijela kuća u Washingtonu dio svoga imena zaslužuje i zahvaljujući bjelini mramora koji je iz Dalmacije »otputovao« put SAD. Njegovu impresivnu ljepotu i čistotu proslavili su i brojni kipari i skulptori, izrađujući svoja umjetnička djela u njemu.
TURIZAM: Na koncu, ipak glavni oblik biznis angažmana, koji u najvećoj mjeri rabi prirodne autohtone resurse, sve navedene uz sunce i najljepše more, jamačno je turizam kako glavni oblik djelatnosti ljudi koji ostaju živjeti na otočkim prostorima. Izgradnjom, dogradnjom ili proširivanjem postojećih stambenih kapaciteta, sve je veća ponuda jedinica za sezonsko izdavanje. Ovisno o kvaliteti ponude i broju zvjezdica, te dijelu sezone u kojemu se želi ljetovati ili boraviti, varira i cijena zakupa. No, ovisno o svojim financijskim mogućnostima ili u najboljoj verziji rođačko-prijateljskim vezama, svatko uspije »prigrabiti« dio sunca i mora za sebe.                                                       g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika