Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Oprez pri visokim temperaturama

Medicinska stanja povezana s izlaga-njem visokim temperaturama okoliša uključuju toplinske grčeve, toplinsku iscrpljenost, sunčanicu i toplinski udar. Toplinska iscrpljenost i toplinski grčevi, blaža su, relativno česta stanja, koja se mogu lako prepoznati i liječiti. Međutim, sunčanica i toplinski udar mogu biti potencijalno smrtonosni.
Toplinski grčevi – Kako bi se spriječio nastanak grčeva, važno je unositi dovoljno tekućine i soli, što se postiže pravilnom prehranom i pijenjem vode i bezalkoholnih napitaka. Na visokim temperaturama zbog intenzivnog znojenja iz organizma se gube tekućina i sol. To je posebno izraženo u osoba koje se jače znoje kao i u onih koje se bave sportom. Teži gubitak soli u mišićnim stanicama može uzrokovati bolne grčeve koji se najčešće javljaju u rukama, nogama ili u području trbuha.
Toplinska iscrpljenost – Toplinska iscrpljenost nastaje prilikom izla-ganja povišenim temperaturama u neaklimatiziranih osoba, a uzrokovana je prekomjernim znojenjem koje dovodi do dehidracije i gubitka soli. Toplinska iscrpljenost se očituje: hladnom, vlažnom, često blijedom kožom, osjećajem žeđi, nervozom, glavoboljom, mučninom i povraćanjem, umorom, ubrzanim, nježnim pulsom, ubrzanim i plitkim disanjem, bolnim grčevima mišića, gubitkom aktivnosti, nesvjesticom. Osobu koja pokazuje znakove toplinske iscrpljenosti treba skloniti sa sunca u hladovinu ili klimatiziranu prostoriju. Treba joj pomoći da se rashladi i to skidanjem odjeće, laganim polijevanjem vodom ili oblaganjem hladnim ručnicima koji se moraju redovito mijenjati. Također je važno da osoba pije što više tekućine i to vode ili bezalkoholnih napitaka. Ako se na vrijeme intervenira, nema opasnosti od nastanka toplinskog udara, a simptomi toplinske iscrpljenosti će na primijenjene mjere brzo nestati.
Sunčanica – Direktna posljedica djelova-nja topline na mozak i krvne žile u mozgu koje postaju propusne za tekućinu i uzrokuju oticanje moždanog tkiva i krvarenja unutar njega. Sunčanica nastaje kombinacijom pregrijavanja tijela i duljeg izlaganja nezaštićene glave, posebno potiljka, sunčevom zračenju. Simptomi sunčanice najčešće uključuju suhu kožu uz osjetno povišenu tjelesnu temperaturu, glavobolju, vrtoglavicu, nemir, smušenost, crvenilo lica. Ukoliko se osoba ne skloni sa sunca, ubrzo ce osjetiti zujanje u ušima, probleme s vidom i malaksalost, a u teškim slučajevima nastupit će omamljenost, širenje zjenica i gubitak svijesti uz ubrzani puls i plitko, ubrzano disanje. 
Toplinski udar – je najopasnije stanje koje nastaje kao posljedica izlaganja visokim temperaturama. On je zapravo posljedica potpunog sloma prirodnih mehanizama koji su zaduženi za regulaciju tjelesne temperature. Kao posljedica tog sloma, tijelo nije u stanju ohladiti se, već nastaje ekstremno povišenje tjelesne temperature (od 42° do 44°C). To je potencijalno smrtonosno stanje i zahtjeva hitnu medicinsku intervenciju. Koje su osobe pod povećanim rizikom od toplinskog udara? Starije i nemoćne osobe koje često ne uzimaju dovoljno tekućine, pretile osobe, osobe s bolestima kardiovaskularnog sustava ili pluća, osobe koje uzimaju određene vrste lijekova, dojenčad i mala djeca, trudnice, osobe koje su pod utjecajem alkohola, osobe koje se bave intenzivnim sportskim aktivnostima bez da su se pobrinule da uzimaju dovoljno tekućine.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika