Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Gdje god pogledaš - kotlići

Na prekrasnom središnjem trgu i svim okolnim ulicama te na lijepom zelenom otoku na rukavcu Dunava, kuhao se fiš u više od 3 tisuće kotlića, a 40 do 50 tisuća posjetitelja uživalo je u slasnome fišu i bijelom mađarskom vinu, jer kažu da riba voli plivati u vinu.
Među brojnim posjetiteljima prepoznali smo barem desetak ekipa iz Osijeka, nekoliko iz Baranje, iz Našica, Velike Kopanice i Iloka, i baš kod njih smo se najdulje zadržali, jer nismo mogli odoljeti glavi od soma velikoj poput teleće glave i čuvenoj iločkoj graševini. 
NISU MOGLI ODOLJETI: Odličan fiš spremio je Mirko Kujundžić i evo što nam je rekao: »Posljednjih 10 – 15 godina sudjelujem na fišijadama i prijatelji mi kažu da spremam odličan fiš, a jednom sam pobijedio u Vinkovcima i bio sudionik državnog natjecanja u Bizovcu. Tajna dobroga fiša u Iloku vezana je za Dunav, za čuveno iločko vinogorje i još čuvenija iločka vina. Ma, nema tu nikakve tajne – kvalitetna riba, kvalitetna paprika, domaći luk i domaće vino. O ukusima se ne raspravlja, probajte i uvjerite se«. I probali smo. Čista petica, i za fiš, i za vino.
Tu kod Iločana srećemo i ljubitelje fiša iz Vrbanje. »Vrbanja je uz Studvu, blizu je Bosut, a Ilok je na Dunavu i Baja je na Dunavu, i eto otkud mi iz Vrbanje u Baji. Za sve je kriv Slavko Milas, ravnatelj Radio Osijeka, koji je toliko nahvalio manifestaciju u Baji na valovima Radio Osijeka, da jednostavno nismo mogli odoljeti. Zadovoljni smo i onim što smo vidjeli, a još zadovoljniji onim što smo kušali i dogodine u Baju dovodimo ekipu iz Vrbanje«, kaže Rajko Jurčavić.
Za susjednim stolom tamburaši, deru bećarac i drumarac, po šokački, a međusobno se komunicira mađarskim. »A ima nas sa svih strana«, kaže Marija Srakić, rodom iz Santova, koja s obitelji živi u Budimpešti. »Ima nas iz Budimpešte, iz Kačmara iz Gare, a svima nam je zajedničko to što volimo dobro društvo i dobar fiš, pa i glazbu, naravno. Svi smo uglavnom hrvatskog podrijetla, ili hrvatsko-mađarskog i rado pjevamo hrvatske pjesme, bunjevačke i šokačke. I djecu učimo hrvatski, neka znaju za podrijetlo.«
PRIJATELJI SA SVIH STRANA: Par stolova dalje također veliko društvo, dvije obitelji Šili i njihovi prijatelji iz Subotice, iz Mohača i dvije obitelji iz Njemačke. Komunicira se njemačkim, mađarskim i hrvatskim jezikom, ali svi pjevaju po šokački. »Dolazimo već desetak godina, mi smo ovdje iz Baje, a dolaze nam i prijatelji sa svih strana. Moja je majka Hrvatica iz Baranje, a otac je Mađar, a i naši prijatelji su uglavnom hrvatsko-mađarskog podrijetla. Dobro vino i dobar fiš, dovoljan su razlog za dobru zabavu. Kušajte ovaj fiš, skuhao ga je moj brat Štefan«, kaže nam Anton Šili.
Đuro Taradžija iz Kukinja, kod Pečuha, skuhao je poveći kotlić fiša, a na stolu je doista brdo ribe. »Ima nas dvadesetak – iz Kukinja, iz Pečuha pa i iz Budimpešte, a očekujemo i naše prijatelje iz Osijeka, pa neka se nađe. Ovo crno vino, to je iz moga vinograda, a ovo bijelo je vino naših prijatelja iz Vilanja, a fiš sadrži šarana, soma, štuku i malo babuške, dobra je za temeljac. Sve drugo je kuharsko umijeće. Voda, riba, luk, sol i paprika i, naravno, malo bijelog vina.«
  Poveća grupa Osječana okupljena je oko kotlića Etelke Filakovac. »Ja ne dolazim baš redovito, kćer i zet su svake godine u Baji, a mene su poveli, jer kuham odličan fiš. Bila sam prije desetak godina i evo večeras, no, čini mi se da je više svijeta i da je više kotlića. Vrlo lijepa slika, pa sve ulice su zakrčene, gdje god pogledaš – kotlići. Ja sam Mađarica i kuham odličan fiš, onako malo žešći, a to je dobra podloga za vino. Vjerujem da će ovaj u Baji biti još bolji«.
I da ne ostanemo dužni, zasluge za dolazak većega broja Osječana, evo već četvrtu, petu godinu, imaju članovi izvođačkog kluba Javor u Osijeku, a posebice predsjednica Jadranka Kokolari i načelnica Sabina Obranić. »Prije pet godina naši brđani, to je izviđački naziv za starije osobe, poželjeli su dobroga fiša, a netko je čuo da toga ima u Baji, i od tada svake godine dolazim s većom ili manjom grupom i svi su zadovoljni. Sasvim slučajno otkrili smo čaroliju boja, mirisa i okusa ovdje u Baji i dolazit ćemo i ubuduće«, kaže nam Sabina, zvana Bina Burek.
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika