Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Čuvajmo svoje korijene

U ponedjeljak, 16. srpnja, u karmelićanskoj crkvi u Somboru, svečanom svetom misom proslavljen je blagdan Gospe Karmelske.  Ovom prigodom okupilo se puno vjernika, kako iz somborske, tako i iz okolnih župa. Predslavio je uzoriti kardinal Vinko Puljić, a suslavio je neuobičajeno veliki broj svećenika, đakona i bogoslova iz cijele Bačke. Mladi u bunjevačkim i šokačkim narodnim nošnjama na početku mise su unijeli kip Gospe Karmelske, a na koncu mise predvodili su škapularsku procesiju i prinijeli su kardinalu darove na blagoslov.  
PROPOVIJED: Vjernici su usrdno molili i s velikom pozornošću slušali nadahnutu propovijed uzoritog Puljića, koji je ovom prigodom prvi put boravio u Somboru. O povijesti i životu Gospe Karmelske i njezinim sljedbenicima, te o našima navikama u današnjici govorio je jednostavnim jezikom, jezikom kojega puk dobro razumije. Njegove blage riječi ostavile su dubok dojam na nazočnim vjernicima, što je bilo vidljivo po tišini neposredno po svršetku propovijedi. 
Nakon podjele svete pričesti prior pater Anđelko Jozić uputio je riječi zahvale najprije dragom Bogu i kraljici Karmela, potom uzoritom kardinalu, sarajevskom nadbiskupu i predsjedniku biskupske konferencije BiH Vinku Puljiću, subraći svećenicima, đakonima i bogoslovima, sjemeništarcima i ministrantima, gradonačelniku Sombora dr. Jovanu Slavkoviću i supruzi Editi, predstavnicima sestrinske pravoslavne crkve ocu Srđanu i ocu Branku, mladima koji su došli u narodnim nošnjama, komornom zboru »Collegium musicum catholicum« na čelu s Miroslavom Stantićem i orguljašu Korneliju Vizinu, a na koncu i svima koji su nazočili svetoj misi. 
Nakon euharistijskoga slavlja, u dvorištu Karmela održan je i domjenak te su vjernici i gosti počašćeni kolačima, sokovima i sladoledom. 
PORUKA: »U prvom redu želim iskreno, pozdraviti sve čitatelje ‚Hrvatske riječi‘ iz svetišta Gospe Karmelske u Somboru, gdje sam danas, i gdje je zapravo bilo prvi Karmel na hrvatskom govornom području. Drugo, želio bih im od srca poručiti: čuvajte svoj identitet vjere, identitet kulture, identitet jezika i identitet nacionalnosti, jer ukoliko ga sami ne budete čuvali i voljeli, drugi ga neće poštovati. Upravo iz sređenoga i smirenoga unutarnjega života morate znati uspostaviti zdrave odnose sa svim različitostima s kojima živite, među vama mora vladati jedno uzajamno povjerenje, ali i poštovanje proisteklo iz uvjerenja, proisteklo iz toga što je Bog gospodar, stvoritelj i otkupitelj svakoga čovjeka i upravo iz toga moramo izgrađivati međusobno poštovanje. Uvijek čuvajmo svoje korijenje, iz njega rastimo, nadrastimo vrijeme i upravo sve što čini naš identitet: vjeru, kulturu, jezik i nacionalnost usađujmo u baštinu za buduća pokoljenja« – poručio je kardinal Puljić čitateljima »Hrvatske riječi«.                                           g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika