Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Francuska veza

Poznata je činjenica da je povijest hrvatsko-francuskih kulturnih veza duga i iznimno zanimljiva. Dovoljno se podsjetiti, primjerice, da je početkom 20. stoljeća Pariz udomio našeg Srijemca Antuna Gustava Matoša, koji je upravo u njemu napisao svoju znamenitu pjesmu »Trubač sa Seine«, a njegovim uspješnim tragom krenuo je kasnije i Tin Ujević. 
Od tih klasika hrvatske književnosti pa do nedvojbeno jednog od najznačajnijih suvremenih hrvatskih književnika Radovana Ivšića, koji i danas živi u Parizu, brojni su hrvatski likovni umjetnici u Parizu i diljem Francuske našli prostor za svoje djelovanje, od Josipa Račića, Slavka Kopača, Lea Juneka, Julija Knifera do umjetnika mlađeg naraštaja među kojima su i sudionici izložbe »Francuska veza« (Connexion Francaise), koja je u Zagrebu postavljena od 9. do 27. srpnja ove godine. 
SEDAM UMJETNIKA: Sedam hrvatskih umjetnika iz Francuske: Antoine Kapor, Lucie Bitunjac, Boris Krunić, Dalibor Tanko, Clara Tomić Bleibtreu, Velimir Trnski i naš Subotičanin, Josip Ago Skenderović izložili su svoje radove na četiri lokacije u hrvatskoj metropoli, galerijama »Mirko Virius«, »Ramasutra«, i »Vrbnik« u Tkalčićevoj ulici i Galeriji »Vladimir Filakovac« u Dubravi. 
Izložba »Francuska veza« svečano je otvorena 9. srpnja u sklopu manifestacije »Tkalča art fest«, koja je povezala današnji živahni kulturni život u Tkalčićevoj ulici s njezinom bogatom prošlošću te time pokazala kako može izgledati urbano ljeto u pješački najprometnijoj ulici glavnog grada Hrvatske. Zanimljivost izložbe »Francuska veza« jest činjenica da se njezino svečano otvorenje odvijalo kroz tri događanja. Prvi dio otvorenja dogodio se točno u podne u Galeriji »Mirko Virius«, zatim je slijedilo druženje s umjetnicima u Galeriji »Vrbnik«, a središnji događaj otvaranja izložbe bio je u Galeriji »Vladimir Filakovac«. 
KULTURNE VEZE: Uz nazočnost mnogobrojnih gostiju iz društveno-političkog života Hrvatske i Francuske izložbu je otvorio likovni kritičar Milan Bešlić, predsjednik Stručnog odbora izložbe, napomenuvši kako su mnogi hrvatski umjetnici i znanstvenici u Parizu postigli zapažene rezultate i upravo u tom gradu doživjeli svoju pravu afirmaciju u Francuskoj, ali i na međunarodnoj razini. »Zato s osobitim zanimanjem prihvaćamo ovu suradnju s hrvatskim likovnim umjetnicima koji žive u Francuskoj jer se ta velika tradicija hrvatsko-francuskih kulturnih veza upravo s njima i nastavlja«, rekao je Milan Bešlić i dodao kako djela ovih suvremenih umjetnika ne nastoje predstaviti bogatu suvremenu francusku likovnu scenu, ali nedvojbeno potvrđuju da su njezin integralni čimbenik. 
 Voditelj Galerije »Vladimir Filakovac« Svebor Vidmar naglasio je kako se u djelima hrvatskih umjetnika iz Francuske prepoznaje i veliki francuski duh tolerancije i otvorenosti prema polivalentnom i heterogenom suvremenom likovnom jeziku, koji se ne prestaje umnažati u uvijek novim inačicama, otvarajući svaki put nove prostore umjetničkog stvaralaštva.
 Pokrovitelji izložbe »Francuska veza« su Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske, Institut Francais de Zagreb i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika