Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pogledi mladih redatelja na slične teme

Projekcijom ovogodišnjeg kanskog pobjednika, filma »4 mjeseca, 3 nedjelje i 2 dana« Christijana Mungiuija, koji je prikazan izvan konkurencije, u ponedjeljak, 16. srpnja, počeo je 14. festival europskog filma »Palić 2007.«. Prigodom otvorenja, publici na Ljetnoj pozornici obratio se predsjednik Općine Subotica Géza Kucsera koji je, među ostalim, istaknuo kako festival pomaže da umjetničko nadahnuće bude utkano u svakodnevni život i u budućnost. 
Govoreći o filmovima iz natjecateljskog programa, selektor i urednik njemačkog filmskog časopisa »Der Schnitt« Nikolaj Nikitin rekao je, kako su većinu tih filmova radili mladi redatelji te dodao da oni odražavaju njihove poglede na slične teme – susrete među generacijama, prelaženje raznih granica, a isto tako i neka vjerska pitanja. »To je jedna mješavina stilova i žanrova, zato što europski film predstavlja jednu različitost«, dodao je Nikitin.
Nagrade »Aleksandar Lifka« za izuzetan doprinos europskom filmu dodijeljene su mađarskom redatelju Istvánu Szábóu i srpskom glumcu, redatelju i producentu Ljubiši Samardžiću, a ovom prigodom uručio ih je direktor festivala Radoslav Zelenović. Festival je službeno otvorio jedan od  laureata Istvan Szabo naglasivši, kako su mnogobrojne nacije i narodi koji žive u Subotici najbolji dokaz da se međunarodni filmski festival održava na pravom mjestu. 
Prigodom otvorenja nastupio je Subotički tamburaški orkestar, kojim su ravnali Stipan Jaramazović i Zoran Mulić, a početak Festivala svečano je obilježio i vatromet.
Nakon filma »4 mjeseca, 3 nedjelje i 2 dana« prve večeri prikazan je i film »Sinovi« norveškog redatelja Ericha Richera Schtranda. 
Kako je najavljeno, na ovogodišnjem Festivalu, koji će trajati do nedjelje, 22. srpnja, u pet programa bit će prikazano 54 filmova iz 19 nacionalnih kinematografija. Osim natjecateljskog programa publika će moći pratiti programe »Novi norveški film« i »Novi mađarski film«, koji će biti prikazivani na Otvorenom sveučilištu u Subotici, hommage programe te selekciju filmova pod nazivom »Mladi autori Europe«. 
Filmski festival na Paliću u ovogodišnju suradnju uključuje »Motovun Film Festival« te će se na Paliću moći pratiti izbor filmova iz programa  Motovun  Online, a u Motovunu će biti prikazan izbor kratkih filmova iz programa palićkog Festivala »Mladi autori Europe«.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika