Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Držav­a ig­no­ri­ra­ za­htje­ve ma­njin­skih vi­jeća

Na poziv predsjednika Nacionalnog vijeća hrvatske nacionalne manjine u Srbiji i Crnoj Gori mr. Josipa Ivanovića, u svojstvu koordinatora-domaćina, sastali su se prošloga petka, 3. rujna, predsjednici nacionalnih vijeća svih nacionalnih manjina u prostorijama Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo«.
    Mr. Ivanović je kazao kako je na susretu bilo riječi o dvije neuspjele sjednice Odbora za međunacionalne odnose Narodne skupštine Republike Srbije, dogovorenom a nerealiziranom posjetu ministra za ljudska i manjinska prava Rasima Ljajića mađarskom i hrvatskom nacionalnom vijeću i zajednici, zatim o korespondenciji s ministricom prosvjete i sporta u Vladi Republike Srbije prof. dr. Ljiljanom Čolić, planiranju proračuna nacionalnih vijeća za 2005. godinu, te aktualnim incidentima u Srbiji.
PROBLEMI U OBRAZOVANJU: Na konferenciji za novinare koja je održana tim povodom, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća je rekao kako je predstavnik Bošnjačkog nacionalnog vijeća upoznao okupljene sa serijom napisa u beogradskim visokotiražnim listovima protiv pripadnika bošnjačke manjine na Sandžaku. Potvrdio je kako je dogovoreno da se, kada su pitanju problemi u obrazovanju manjine, do susreta s ministricom prosvjete neće delegirati član u Nacionalnom prosvjetnom vijeću iz reda predstavnika manjina, jer Grupa za manjine pri Centru za strateški razvoj, prema ocjeni predstavnika nacionalnih vijeća, ne može zadovoljiti složenu problematiku manjinskog obrazovanja, a već se duže vrijeme pokušava ugovoriti sastanak s aktualnom ministricom prosvjete. Zatražit će se odobrenje za korištenje udžbenika iz matičnih zemalja, ali će se i do dobivanja odobrenja koristiti udžbenici prema praksi iz prethodnih godina, jer školska godina je započela a nacionalna vijeća su blagovremeno zatražila odobrenje.
    Nadalje, tražit će se aktivno sudjelovanje u izradi prijedloga Zakona o udžbenicima. Jednako tako će se zatražiti mogućnost realizacije prosvjetne kadrovske suradnje sa prosvjetarima iz matičnih zemalja.
    U raspravi o financijskim potrebama nacionalnih vijeća, kojima su ove godine iz proračunske rezerve dodijeljena sredstva u iznosu od 41.400.000 dinara, kao elemente za utvrđivanje novog zahtjeva za sredstva u 2005. godini i odnosa količine sredstava između vijeća uzeti su broj stanovnika u zajednicama po popisu iz 2002. godine, broj institucija i organizacija u zajednici, te neposredni troškovi rada nacionalnih vijeća.
    Planirano je da se za sljedeću godinu za potrebe jedanaest nacionalnih vijeća traže sredstva u iznosu od 58.800.000 dinara.
ZAKAZANA NOVA SJEDNICA: Govoreći o dvije neodržane sjednice Odbora za međunacionalne odnose Narodne skupštine Republike Srbije, mr. Ivanović je kazao kako će se nastojati ponovno sazvati sjednica, te da će nacionalna vijeća tek poslije toga vidjeti što će poduzeti, ukoliko se susret ponovno ne održi. Da podsjetimo, na tim je sjednicama Odbora trebalo biti riječi o aktualnim incidentima u Srbiji, a do toga nije došlo budući da se pozivu nisu odazvali članovi Odbora iz redova SRS-a i SPS-a, što nije omogućilo kvorum.
    Za novog je koordinatora – odnosno predsjedavajuću ovih susreta nacionalnih vijeća-izabrana predsjednica Nacionalnog vijeća slovačke nacionalne manjine Ana Makanova Tomanova.
    Sljedeća redovita sjednica predsjednika nacionalnih vijeća zakazana je za 5. studenoga 2004. godine, a na sastanku održanom u Subotici nazočni su bili predstavnici osam od jedanaest nacionalnih vijeća i to: bošnjačke, bugarske, bunjevačke, grčke, hrvatske, mađarske, rusinske i slovačke nacionalne manjine (spriječeni su bili predstavnici romske, rumunjske i ukrajinske nacionalne manjine).

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika