Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Rekordan broj gostiju iz inozemstva

Festival Exit, kao najveći glazbeni događaj u jugoistočnoj Europi, ove je godine od 12. do 15. srpnja na Petrovaradinskoj tvrđavi ugostio preko 400 izvođača i drugih programa na 24 festivalske bine. Privremeni »State of Exit« u prosjeku je posjetilo od 40 do 50 tisuća mladih po večeri (ukupno oko 190.000 ljudi), a u Novi Sad je zbog festivala doputovalo skoro 20.000 stranaca, među kojima, po procjenama organizatora, njih oko 16.000 iz Velike Britanije. Generalni menadžer Exita Bojan Bošković rekao je za Betu da je festival ove godine posjetio rekord-ni broj stranaca i ocijenio da je Exit time i definitivno upisan u mapu vodećih svjetskih glazbenih festivala. »Svi odlaze kući s jako dobrim iskustvom, jer su se na licu mjesta mogli uvjeriti da smo mi gostoprimljiv narod. Također, omogućili smo ljudima iz Srbije da upoznaju svoje vršnjake iz regije i iz svijeta«, rekao je Bošković.
GLAVNE ZVIJEZDE: Glede ovogodišnjeg programa na najvećoj bini – Main Stageu, svakako će se pamtiti odlični nastupi Roberta Planta & Strange Sensations, te engleskih skupina Prodigy i Groove Armada, koji su uz neiz-bježan vatromet nad Tvrđavom, zapalili festivalski »fitilj« prve večeri Exita 007.  S održavanjem »plamena« dobre zabave bazirane na obilju popularne glazbe različitih žanrova, nastavili su druge večeri britanska ženska skupina The Pipettes, neosporno šarmantan sastav iz Brazila Cansei de Ser Sexy (CSS) i legendarni »bijeli reperi« Beastie Boys, koji su u maniru prave gospode, u crnim odijelima, proveli publiku kroz svijet svojih »intergalaktičkih« hitova.  
Za razliku od prve dvije, treću festivalsku večer Exita obilježila su kašnjenja nastupa, što, međutim, nije ugrozilo provod onima, koji su došli vidjeti/čuti tamnoputu pjevačku divu Lauryn Hill, stilsku miksturu lucidnog Basement Jaxxa, te glavnu zvijezdu večeri – američkog hip-hopera Snoop Dogga, koji je prikazao pravu lekciju iz ovog glazbenog žanra, ukazavši nam time na sve razloge njegova dugog opstanka na sceni. 
Posljednje večeri uz domaći Van Gogh, publiku je zagrijavala britanska dub dance skupina Audio Bullys, a onda, poslije vatrometa u čast zatvaranja festivala, Exit su, reklo bi se, veličanstveno zatvorili kontroverzni američki reperi Wu-Tang Clan.
DANCE ARENA: Kao i prijašnjih godina, do jutra se plesalo na Dance Areni, drugoj festivalskoj bini po veličini (i »težini« imena) koja je, inače, više puta proglašavana za najbolji prostor toga tipa u čitavoj Europi. Na njoj su aktualne elektroničke bitove »zavrtjeli« svjetski renomirani DJ-evi Danny Tenaglia, Roger Sanchez, John Digweed, Richie Hawtin, Eric Prydz, Frankie Knuckles, Green Velvet…Prepuno je znalo biti i na Fusion Stageu, gdje su se već tradicionalno predstavile najznačajnije skupine iz regije, među kojima i nekoliko izvođača iz Hrvatske: nastupi pulskog punk-rock sastava »KUD Idijoti« i zagrebačkog »Hladnog piva« prošli su dosta zapaženo, dok će ljubitelji gitara sigurno još dugo pamtiti svirku legendarnog vinkovačkog benda »Majke«, koji su predvođeni – za rokenrol vidno raspoloženim – Baretom nastupili posljednje večeri. 
U bogatoj ponudi ovogodišnjeg Exita, za »čvršći zvuk« (heavy metal, hard core i punk) bio je zadužen Metal Hammer Stage, dok su ljubitelji world music žanra, svoju odredište mogli pronaći na World Music Stageu.
Sve u svemu, Exit je i ove godine pokazao da se radi »brandu« s visokim organizacijskim standardima, koji je – shodno tomu – s razlogom prepoznat u regionalnim i europskim okvirima. Zato već odmah počnite s planiranjem, jer je odbrojavanje do Exita 008, po mnogima, već počelo!
 
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika