Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Izložba »Bunjevci na 
senjskom području« 
u Subotici
 
U okviru ovogodišnjih žetvenih svečanosti »Dužijanca 2007.«, večeras, u petak, 20. srpnja, u subotičkom Gradskom muzeju, u 18 sati, bit će otvorena etnografsku izložba pod nazivom »Bunjevci na senjskom području«. Izložbu organiziraju Gradski muzej Senj i Gradski muzej Subotica, a uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Poglavarstva Grada Senja, Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici i Općine Subotica.
   Izložba će biti otvorena mjesec dana. 
 
 
»Dani orgulja« u Beogradu 
 
Međunarodni festival »Dani orgulja – Dies organorum« u Beogradu, sedmi po redu, koji je prema najavama počeo u srijedu 18. srpnja, obuhvaćat do 1. kolovoza osam koncerata i desetodnevne majstorske radionice u okviru Ljetne škole orgulja, a uključit će se i u svjetski program obilježavanja 300 godina od smrti čuvenog danskog orguljaša i skladatelja Dietricha Buxtehudea.
Svi koncerti se održavaju u katedrali Blažene Djevice Marije (Hadži Milentijeva 75), a počinju u 20 i 30 sati. Ulaz je besplatan.
Na festivalu sudjeluju orguljaši i pedagozi iz europskih zemalja. U okviru programa, proteklih dana održani su koncerti Johanna Trummera iz Austrije i Dalibora Miklavčića iz Slovenije, dok će u daljnjem tijeku koncertnom programa nastupiti Huan Paradelja Sole iz Španjolske (večeras, 20. srpnja), Kristof Bosert iz Njemačke (ponedjeljak, 23. srpnja), Manuel Tomadin iz Italije (četvrtak, 26. srpnja) i Matias Vager iz Švedske (utorak, 31. srpnja). Budući da se Kulturni centar Beograda (KCB), organizator Festivala, trudi u program uključiti i domaće izvođače, publika će u iduću subotu, 28. srpnja, moći čuti komornu glazbu na orguljama u izvođenju Branke Đorđević, Lane Jelenković i Milice Sabljić, koje će nastupiti u s kvintetom mladih glazbenika Beogradske filharmonije i solistima Aleksandrom Alivojvodićem (sopran) i Aleksandrom Soluncem (truba). Završni koncert festivala, u srijedu 1. kolovoza, priredit će najuspješniji polaznici Ljetne škole orgulja.
Inače, u povodu 50 godina postojanja i rada KCB-a, objavljen je prvi promotivni CD »Dana orgulja« sa izborom najubjedljivije izvedenih skladbi s prethodnih šest izdanja tog festivala.
 
41. međunarodna smotra folklora 
u Zagrebu
 
Od srijede, 18. srpnja, do nedjelje, 22. srpnja, 41. Međunarodna smotra folklora će koncertima i radionicama ispuniti zagrebačke pozornice plesnim i glazbenim ritmovima naroda Afrike, Europe i Azije. Na Smotri će sudjelovati: 14 folklornih skupina iz 11 županija Republike Hrvatske, 10 predstavnika Hrvata iz Bosne i Hercegovine i 13 inozemnih folklornih skupina.
Ljubitelji etno glazbe moći će i ove godine aktivno sudjelovati, a svakodnevne radionice uputit će ih u osnove klapskog pjevanja, upoznati s upotrebom glazbala sarod i tabla u klasičnoj indijskoj glazbi, kao i s hrvatskim i inozemnim narodnim plesovima. 
Subotička premijera filma 
»Duh u močvari«
 
Festival europskog filma Palić predstavit će specijalnu projekciju dječjeg filma hrvatskog redatelja, rođenog u Subotici, Branka Ištvančića »Duh u močvari«. Film će biti prikazan na Otvorenom sveučilištu u subotu i nedjelju 21. i 22. srpnja u 10 sati. Ovom projekcijom Festival europskog filma Palić otvara mogućnost budućeg pokretanja festivalskog programa namijenjenog isključivo djeci.
Film »Duh u močvari« nastao je s ciljem povratka dugometražnog igranog dječjeg filma na regionalnu filmsku scenu nakon čak 20 godina pauze. Scenarij za film je rađen prema istoimenoj knjizi dječjeg pisca Ante Gardaša uz čije su junake odrastali mnogi naraštaji u bivšoj Jugoslaviji. 
Inače, nakon nedavnog uspješnog predstavljanja na Kinderfilmfest festivalu u Münchenu, gdje je imao međunarodnu premijeru, filmu stižu pozivi i iz drugih zemalja te će tako biti na programu i u selekciji za nagrade na festivalu u Meksiku u kolovozu ove godine. 
Film »Duh u močvari« bio je drugi hrvatski film po gledanosti u 2006. godini u hrvatskim kinima.
 
Počinje Motovun Film Festival
 
U ponedjeljak 23. srpnja, počinje Motovun Film Festival (MFF), koji će trajati do 27. srpnja, a čiji će ovogodišnja »zemlja-partner« biti Vojvodina. Inače, prema anketi što ju je među svojim korisnicima proveo hrvatski T-portal, MFF ima uvjerljivo najveću popularnost u javnosti. Naime, tražio se odgovor na pitanje:  Koji je ljetni filmski festival u Hrvatskoj i okolici najznačajniji? U anketi je sudjelovalo 1518 posjetitelja stranice i rezultati govore da je Motovun Film Festival uvjerljivo pobijedio (s 41 posto glasova), dvostruko većim brojem glasova od prvog sljedećeg. Nakon Motovuna slijede Festival igranog filma u Puli (22 posto), Sarajevo Film Festival (16 posto), Libertas Film Festival u Dubrovniku (10 posto), Vukovar Film Festival (6 posto) te Tabor film festival (G. Stubica, 5 posto).
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika