Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Otkinuti djelići života pretočeni u slike

U galerijskom prostoru HKPD »Matija Gubec« u Tavankutu u petak, 13. srpnja, otvoren je XXII. saziv Kolonije naive u tehnici slame. Kao i svake godine izloženi su umjetnički radovi nastali na lanjskom sazivu održanom u Tavankutu.
Sam program otvorenja izložbe, upriličen je nastupom Tamburaškog orkestra te Ženske pjevačke skupine ovog društva, prezentirajući tradicionalne pjesme tematski vezane uz slamu.
U dvorišnom dijelu galerijskog prostora izložbu je otvorila povjesničarka umjetnosti i zamjenica predsjednika HKPD »Matija Gubec« Ljubica Vuković-Dulić, koja je istakla značaj ove Kolonije kao i samog društva, gdje se nalaze prvi radovi nastali u ovoj tehnici. U svom govoru Vuković-Dulić je ukazala i na dalekosežni značaj očuvanja i razvitka ove umjetnosti, ali i sjećanja na utemeljiteljice ove umjetnosti. 
U tom kontekstu, u okviru kolonije organizira se i okrugli stol na temu »Gradimo na temeljima«, kao svojevrsno stručno-povijesno razmatranje umjetničkog doprinosa i razvoja naive u umjetnost, ali i prisjećanje na slamarke koje su svojim radovima razvile ovu vrstu umjetnosti.
Dvadeset i drugi saziv kolonije otvorio je predsjednik Društva Ladislav Suknović, istaknuvši da kada se o slami govori, čovjek mora biti pristran, ali i biti dostojanstven jer su »ove slike otkinuti dijelovi naših života i postojanja na ovim prostorima.«
Program Kolonije traje tjedan dana svakog radnog dana od 9 do 18 sati u prostorijama osnovne škole »Matija Gubec« u Tavankutu, a za sljedeću subotu predviđeno je zatvaranje kolonije te svečani program uoči Dužijance, kao i promoviranje ovogodišnjih mjesnih bandašice i bandaša.
Organiziranje ovog projekta potpomognuto je od strane Ministarstva vanjskih poslova  i europskih integracija Republike Hrvatske, Pokrajinskog tajni-štva za kulturu i obrazovanje, Pokrajinskog tajništva za upravu, propise i nacionalne manjine i Skupštine Općine Subotica.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika