Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vjerni tradiciji

Tradicijsko »Takmičenje risara«, jedna od najživopisnijih manifestacija u okviru proslave žetvenih svečanosti Dužijance, ove se godine održalo u Đurđinu, u subotu 14. srpnja 2007. godine na njivi u vlasništvu župe sv. Roka, gdje se na Markovo, 25. travnja, održao svečani blagoslov žita. Domaćini risa bili su Jelica i Franjo Dulić a program su vodili Verica i Vedran Kujundžić. 
Već u ranim jutarnjim satima vrijedni risari i risaruše okupili su se na salašu kod župe, odakle su uz pjesmu krenuli na njivu gdje je održano natjecanje risara. Njihova je zadaća bila – što prije pokositi, povezati u snopove i u krstine »saditi« ono od čijeg će se roda živjeti idućih godinu dana. Njihova nasmijana lica nisu otkrivala da im slijedi, naporan, godinama poznat posao, kojim se i danas čuva tradicija običaja bunjevačkih Hrvata na ovim prostorima. 
ISKUSTVO I MLADOST: Svaki natjecateljski par dobio je svoju »pripelicu«, dio njive, parcelu, nakon čega su pristupili pletenju »uža«, kojima će kasnije vezivati snopove.  Dolazak karuca najavio je počasne goste koji su polako pristizali na njivu. Osim predsjednika i dva dopredsjednika Glavnog organizacijskog odbora, Grge Kujundžića, Josipa Horvata i Vlatka Vojnića Purčara, natjecanju risara nazočili su i predsjednik Općine Subotica Géza Kucsera, zamjenik predsjednika Općine Subotice i zastupnik u Skupštini Republike Srbije Petar Kuntić, generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Davor Vidiš, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Branko Horvat, predsjednica IO HNV-a Slavica Peić, savjetnik za odnose s javnošću u kabinetu Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije Dušan Katić, direktor Uprave za zaštitu bilja pri Ministarstvu poljoprivrede Stevan Maširević, zamjenik američkog veleposlanika u  Beogradu Kitt Simons, načelnik Sjeverno-bačkog okruga Zoran Prćić, predsjednik Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« Mirko Ostrogonac te drugi brojni gosti iz Republike Hrvatske i Subotice.
Nakon što su domaćini risa svečano dočekali goste na njivi, uslijedio je risarski »ručak«, kako bi risari i risaruše imali snage za napor koji ih očekuje. Već tradicijski, za »ručak« se služio  kruh, pečen kao nekada u krušnim pećima, zatim slanina od svinje mangulice i »kisel’na«. Ove godine, »ručku« su prisustvovali i učenici nižih razreda osnovnih škola iz subotičke općine, koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku ili pohađaju satove hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture. »Sastavni dio nastavnog programa je i izučavanje naše prošlosti, tako i Dužijance kao običaja bunjevačkih Hrvata. Suština posjeta je da djeca dođu i vide kako se to nekada radilo. Nakon ‘ručka’ poslušat će predavanje Alojzija Stantića, poznavatelja narodnih običaja o risu, kako bi prije svega razumjeli što znači riječ – ris, te će posjetiti Etno-salaš. Ovdje će imati prigodu i vidjeti stare strojeve nakon čega završavamo u Osnovnoj školi ‚Vladimir Nazor‘, gdje je uprava škole osigurala pravi risarski ručak, taranu«, objašnjava ravnatelj škole »Ivan Milutinović« i član UO HKC »Bunjevačko kolo« Ivan Stipić.
NAJBOLJI MEĐU NAJBOLJIMA: Oko 9 sati oglasilo se zvono u rukama gradonačelnika Géze Kucsere, te je i službeno započelo natjecanje risara. Svaki par čine muškarac i žena. On kosi, a ona za njim »rukoveta«. »Za dobar ris, neophodan je dobar par, risar i risaruša«, kaže jedan od natjecatelja Pere Tikvicki iz Starog Žednika. »Ovim se bavim oko 10 godina iz ljubavi i poštovanja prema tradiciji bez obzira na plasman« dodaje Pero, koji je ove godine u paru sa svojom vrijednom »risarušom« Emerom Poljaković, također iz Starog Žednika, osvojio drugo mjesto. O jakoj konkurenciji na ovogodišnjem natjecanju risara dovoljno govori i činjenica da je dugogodišnji prvoplasirani par iz Male Bosne, Stipan Kujundžić i Ruža Juhas, osvojio treće mjesto. Ovogodišnji pobjednici su Vinko Stantić i Klara Kujundžić iz Male Bosne.
Na ovogodišnjem natjecanju risara sudjelovali su risarski parovi iz: Male Bosne, Đurđina, Bikova, Subotice, Starog Žednika, Tavankuta, Bačkog Brijega, Sajana, Mužlje, Kecela (Republika Mađarska) i iz Štitara (Republika Hrvatska). Među mladim risarskim parovima do 18 godina prvo mjesto dodijeljeno je Marku Duliću i Marijani Pokornik, a za njima po uspješnosti slijede Ljubomir Kovač i Dajana Elek, te na trećem mjestu, Marijan Marcekić i Snežana Orčić. Svi mladi parovi, koji su se natjecali izvan konkurencije i na kojima ostaje čuvati tradiciju, podrijetlom su iz Đurđina.
I ove godine svoje umijeće u košenju žita prije službenog natjecanja risara imali su prigodu pokazati i prisutni gosti. U tzv. pokaznoj kosidbi političara i ove je godine najspretniji bio gradonačelnik Géza Kucsera.
JOŠ PONEŠTO O PROŠLOSTI: Osim službenog natjecanja u košenju žita, nazočni su mogli vidjeti i kako se nekada oralo oko »krstina«, u »osmicu«, radi zaštite u slučaju požara, potom »vozidbu iz krstina« i »divenje žitne kamare«. Nažalost, zbog nedostatka sredstava za popravak starih strojeva, iz programa je izostao planirani dio u kom se trebalo prezentirati košenje žita sa starim strojevima i konjskom zapregom. Igrajući nekadašnju dječju igru »kasalisicu« i »erberečke« djeca mlađe skupine HKPD »Đurđin pokazala su svoje umijeće i trud. Nakon toga uslijedio je i prikaz vršidbe žita na »kadgodašnjoj« vršalici. 
Tijekom programa natjecanja risara Likovni odjel HKC »Bunjevačko kolo« skupa s gostima, slikarima iz Hrvatske, upotpunili su manifestaciju, slikajući uz zvuk kose, naravno, na temu žetve. Na kraju natjecanja jedna od novonastalih slika darovana je domaćinima risa. Navečer je povodom završetka risa održano risarsko kolo na kom je sve nazočne zabavljao tamburaški sastav »Razgale«.                                g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika