Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dužijanca u Starom Žedniku

Nakon trodnevne duhovne obnove i pratećeg večernjeg programa uoči proslave Dužijance, u nedjelju, 15. srpnja 2007., u 10 sati započela je sveta misa – zahvalnica Bogu za ovogodišnje plodove zemlje. U prepunoj crkvi sv. Marka u Starom Žedniku misu je predvodio  vlč. Mirko Štefković uz koncelebraciju domaćina župe vlč. Željka Šipeka, đurđinskog župnika vlč. Lazara Novakovića i vlč. Marijana Đukića, kojemu je ovo misno slavlje ujedno i 28. obljetnica svećeništva.
Čast da ove godine budu bandaš i bandašica u Starom Žedniku  pripala je Darku Šmit i Marini Šefer, uz pratnju malih bandaša i bandašice Vladimira Gršića i Vesne Tikvicki. »Kruna« ovogodišnje Dužijance u Starom Žedniku je slika rađena u tehnici slame  slamarke Ane Milodanović. Nakon obavljenog blagoslova žita mladi u nošnji podijelili su ga prisutnim vjernicima. 
Osim mnoštva vjernika iz samog sela i okolice, mladih u nošnji i »kraljica«, misi su bili nazočni i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Branko Horvat, generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Davor Vidiš, predsjednik OO »Dužijance 2007.« Grgo Kujundžić, predsjednik Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« Mirko Ostrogonac, kao i gradski bandaš i bandašica Mario Tikvicki i Nevena Mlinko.  
Raspjevani zbor župe sv. Marka pod ravnanjem Nikole Ostrogonca radosno je pjesmom zahvaljivao Bogu i upotpunio dojam ovogodišnje proslave. Procesijom oko crkve s presvetim oltarskim sakramentom u kojoj su sudjelovali svi nazočni i primljenim svečanim blagoslovom završilo se misno slavlje u Starom Žedniku.
»Bundašicino kolo«, kako već tradicija nalaže, održalo se navečer, a za dobro raspoloženje bio je zadužen tamburaški sastav »Razgale«.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika