Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Očišćeno oko tisuću opeka

U subotu, 14. srpnja, održana je nova radna akcija članova Kulturno-prosvjetne zajednice Hrvata »Šokadija« u Sonti. I pokraj nesnosne vrućine – Zvonko, Ivan, Viktor, Tomislav, Marko i Ferika čistili su od staroga maltera opeke, koje se i te kako mogu rabiti u daljnjoj gradnji. 
U prethodnoj akciji srušen je dio dvorišnih objekata, koji se nikako neće uklapati u arhitekturu budućega Doma Šokadije, a sazidani su prije petnaestak godina od kvalitetne, daljske opeke. Tada je dio opeka i očišćen, a preostale, oko 1.000 komada, očišćene su i složene na ovoj akciji. »Bio sam i na prethodnoj akciji, došao sam i na ovu, a neće me promašiti ni jedna buduća. Ovaj dom ne gradimo za sebe, gradimo ga da bismo dolazećim generacijama ostavili nešto vrijedno, nešto što će svjedočiti o načinu života i rada naših predaka, nešto što će sačuvati dio naše bogate kulturne i etno-baštine. Najljepša satisfakcija bit će mi to, ukoliko se netko u budućnosti bude sjetio ljudi, koji sve ovo rade danas, kad je to najteže, zbog još uvijek na ovim prostorima prisutne doze nepovjerenja prema svemu što nosi ime hrvatsko« – kaže nam jedan od akcijaša, glumac, plesač i pjevač Viktor Feher. 
Gradnja Doma Šokadije napreduje dinamikom koju dozvoljavaju raspoloživa sredstva. Fasadni i zadnji zid u cijelosti su srušeni i sazidani su novi, pošto su stari bili u jako kritičnom stanju, odnosno – prijetilo im je urušavanje. Sredstava za daljnje radove »Šokadija« nema, ona od 3.000 eura dodijeljena od MVPEU Republike Hrvatske potrošena su za do sad urađeno. Iako će u budućnosti kao etno-muzej biti u službi razvoja Sonte, a ne samo KPZH »Šokadija«, u raspodjeli sredstava općinskoga proračuna projekt Doma Šokadije jednostavno je ignoriran, za njega nije izdvojen niti jedan dinar. Pojedini subjekti kulture u Općini Apatin dobili su i milijunske dotacije, a »Šokadiji« je »udijeljeno« 100.000 dinara za cjelokupno godišnje poslovanje. Ovakav odnos lokalne zajednice prema jednoj manjinskoj instituciji nikom ne služi na čast, najmanje garnituri na vlasti, premda je ta ista »Šokadija« sudjelovala na brojnim međunarodnim manifestacijama, na kojima je redovito isticala kako zastupa Srbiju, Vojvodinu, Općinu Apatin. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika