Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bećarac na + 40

U nedjelju, 15. srpnja, folk-lorni odjeli djece i odraslih Hrvatskog kulturno-umjetničkog prosvjetnog društva »Dukat« Vajska – Bođani sudjelovali su na »Miholjačkom sijelu« u Donjem Miholjcu. Ova međunarodna manifestacija, 33. po redu, okupila je 17 udruga iz  Mađarske, BiH, Crne Gore, Srbije i Hrvatske. 
Sijelo je započelo defileom sudionika ulicama ovoga živopisnoga podravskoga gradića, da bi se na Trgu Ante Starčevića svaka skupina predstavila kratkom pjevačko-plesnom točkom. 
Brojnim promatračima Vaištanci su predstavili kako svoje umijeće, tako i prekrasno narodno ruho svojega sela. Iako je temperatura  bila jako blizu 40 stupnjeva, djeca su pjevala punim srcem, jer samo tako i znaju i naprečac su osvojili simpatije publike, koja ih je nagradila dugotrajnim pljeskom na otvorenom.  Nakon defilea centralna priredba je održana u sportskoj dvorani pred do zadnjega sjedala popunjenim gledalištem. 
Nakon odane pošte nedavno preminulom gradonačelniku Donjeg Miholjca Eduardu Šrajeru goste je pozdravio potpredsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije Zdravko Vukić i poželio im uspješne nastupe i ugodan boravak u ovoj gostoljubivoj sredini. »Osobito me raduje da osim domaćih udruga ovom prigodom možemo vidjeti i umijeće naših dragih gostiju iz Mađarske, BiH, Srbije i Crne gore, udruga Hrvata, koje su i u svojim sredinama uspjele sačuvati bogatu kulturnu baštinu predaka, a svim žiteljima Donjeg Miholjca čestitam 950 godina  postojanja grada, vjerojatno najstarijega u našoj regiji« – rekao je između ostaloga Zdravko Vukić, a nakon njega nazočnima se obratio dogradonačelnik Donjega Miholjca Željko Macanić i proglasio 33. sijelo otvorenim. 
U skoro trosatnom programu vidjeli smo 17 folklornih skupina, a publika je osobito toplo pozdravila nastupe gostujućih skupina iz inozemstva. Atraktivan je bio nastup gostiju iz Baćina, Mađarska, što se dalo zaključiti i po reakcijama gledateljstva, a osobito burno pozdravljen je nastup Vaištanaca. Njihov nastup nije prošao nezapaženo ni kod političkih struktura. »Jako mi je drago da na ovako lijepoj manifestaciji vidim i goste iz Vojvodine, koji su u Slavoniji sve omiljeniji. To mi je razumljivo, pošto je puno sličnosti između hrvatskih društava u Slavoniji, Srijemu i Bačkoj, odakle ova djeca dolaze. Riječ je o ljudima koji su nekada živjeli u jedinstvenom prostoru, tako da povezanost Hrvata iz Slavonije i Vojvodine ima korijene u dalekoj povijesti. Nama u Osječko-baranjskoj županiji je stalo da Hrvati u Vojvodini sačuvaju svoj identitet, sačuvaju svoju tradiciju, jezik, kulturu, narodno ruho, dakle sve one specifičnosti koje ih razlikuju od drugih naroda u okruženju i koje čine njihove vrline i vrednote. Mislim da je ta suradnja jako poželjna i da to ovdašnje pučanstvo, znajući što su ti ljudi pretrpjeli u burnim devedesetim na području Bačke i Srijema, izuzetno cijeni i zbog toga ovako toplo prihvaća udruge s one strane Dunava« – kaže za »Hrvatsku riječ« gospodin Zdravko Vukić. 
»Jako sam zadovoljan ovim nastupom i jako sam ponosan na ovu djecu. Stariji su tu da im daju neophodnu potporu. Danas  su svi bez pogreške odradili svoj dio nastupa, a sami ste vidjeli i čuli reakcije publike, kako na otvorenom, tako i u dvorani. Mislim da su ova djeca sazrela, uostalom, već ih je nekoliko ‚pojačalo‘ skupinu odraslih« – kazao je za »Hrvatsku riječ« predsjednik »Dukata« Pavle Pejčić. 
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika