Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Kamp za mlade izviđače 
 
Od 5. do 15. srpnja, na Paliću je održan kamp za mlade izviđače. U kampu je bilo 50 djece s teritorija Vojvodine, od kojih je 15 slušno oštećeno. Cilj kampa bio je približiti gluhonijemu djecu s čujućima. Kako kaže Jelena Janić, koordinatorica kampa, to je i postignuto. Kroz radionice neverbalnog karaktera poput kiparske, slamarske i likovne, djeca su imala priliku družiti se. U školi gesta ostala djeca imala su prilike učiti znakove kojima se služe gluhonijemi te su i na taj način organizatori uspjeli sprijateljiti djecu.
A. Ka.
 
Ogranak 1 Apoteke privremeno zatvoren
 
Zbog radova na adaptaciji objekta ogranak 1 Apoteke Subotica neće biti u funkciji sve do početka kolovoza. Do tada dežurne ljekarne bit će Ogranak 2 na Trgu oktobarske revolucije i Ogranak 3 u ulici Đure Đakovića. Vrijednost radova na adaptaciji objekta iznosi oko 5 milijuna dinara. 
A. Ka.
 
Izložba fotografija 
sa snimanja filma »Peščanik«
 
U utorak 17. srpnja, u galeriji Otvorenog sveučilišta otvorena je izložba fotografija sa snimanja igranog filma »Peščanik« čiji je redatelj Szabolcs Tolnái. Autori fotografija su Edvard Molnár i Željko Vukelić, koji su za ovu prigodu izdvojili 80 reprezentativnih slika Izložbu je otvorio književnik i publicista Boško Krstić. Izložene fotografije mogu se pogledati do kraja filmskog festivala na Paliću. 
A. Ka.
 
Izložba skulptura od trske 
»Povratak duhova«
 
Na Paliću pokraj »Rta pjesničke nade« u subotu 21. srpnja, u 19 sati, bit će otvorena izložba obnovljenih skulptura od trske Miroslava Jovančića. Na otvorenju izložbe pod nazivom »Povratak duhova« govorit će književnik i publicista Boško Krstić.
A. Ka.
 
»Priča o jednoj ideji«
 
U prepunom amfiteatru Crvenog križa u Subotici, u petak, 13. srpnja, dramska radionica subotičkog Crvenog križa koju vodi Vladimir Grbić, glumac Narodnog kazališta, inače na civilnom služenju vojnog roka u ovoj humanitarnoj organizaciji, premijerno je izvela predstavu »Priča o jednoj ideji«. Zadovoljna publika nije štedjela dlanove i svoje oduševljenje ovom polusatnom izvedbom mladih koja je govorila o Anri Dinanu, osnivaču Crvenog križa. Predstava je odigrana na vrlo prijemčiv način, prilagođena svim uzrastima i predznanjima, protkana s puno glazbe, uz bogate kostime i zanimljivu scenu. Vladimir Grbić, inače glumac protekle sezone Drame na srpskom jeziku, vrlo je uspješno obavio svoj redateljski debi. Prema riječima stručne suradnice Crvenog križa i koordinatorice dramske radionice Bernadice Ivanković, ova sekcija funkcionira pri Crvenom križu od ožujka ove godine i iza sebe ima već niz uspješnih nastupa, međutim, ovo je prvi nastup za široki auditorij jer su dosadašnji bili u okviru određenih proslava Crvenog križa.
 
Europsko prvenstvo u šahu
 
Subotica je domaćin Europskog prvenstva u šahu za mlade, koje je otvoreno u nedelju, 8. srpnja. Prvenstvo je otvorio gradonačelnik Subotice Géza Kucsera, koji je uvodnim govorom istaknuo dugu sportsku tradiciju grada.
Subotički šahovski klub »Spartak« nositelj je organizacije uz pomoć općinskih i pokrajinskih foruma, kao i uz podršku šahovskih saveza. Turnir se održava po švicarskom sistemu u 7 kola. Nastupili su natjecatelji iz trinaest zemalja. Na ekipnom prvenstvu je sudjelovalo 12 ekipa u konkurenciji dječaka i 10 ekipa u konkurenciji djevojčica. Mušku ekipu činilo je pet igrača (5+1), a tri šahistice (2+1) predstavljale su žensku ekipu. Natjecali su se juniori do 18 godina iz Bugarske, Finske, Hrvatske, Škotske, Mađarske, Slovačke, Crne Gore, Rumunjske i Srbije. Prenijevši pozdrave predsjednika Europske šahovske unije Borisa Putina, direktor turnira Vladimir Šakotić podijelio je pehare i medalje najuspješnijim natjecateljkama, dok je u muškoj konkurenciji nagrade dodijelio predsjednik Organizacijskog odbora Gábor Nemes. 
Sljedeće prvenstvo Europe bit će održano u Segedinu.
A. Kajla
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika