Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prednost lokalnim poljoprivrednicima

Na sjednici Komisije za sprovođenje postupka javnog nadmetanja za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u Općini Subotica, koja je održana u poned-jeljak, 16. srpnja, većinom glasova donijeta je odluka o ponovnom podnošenju zahtjeva Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede radi dobivanja suglasnosti na tekst oglasa za javno nadmetanje, tj. licitaciju poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.  
»Na sastanku je razmatran somborski model, veoma blizak subotičkom modelu, koji je dobio odobrenje, a razlikuje se u tome što somborski model ne predviđa dva kruga licitiranja, prema kojemu se u prvom krugu daje mogućnost apliciranja samo fizičkim i pravnim licima s teritorija Općine Subotica. Članovi Komisije za davanje mišljenja, od kojih 51 posto čine poljoprivredni proizvođači, tj. fizička lica, ostali su pri tome da se subotički model zadrži, dakle, da u prvom krugu sudjeluju samo fizička i pravna lica s teritorija Općine Subotica. Ako ostane slobodnog neraspoređenog zemljišta, u drugom krugu neće postojati takvo ograničenje. Na takav model oglasa nije se dobilo odobrenje prije četiri mjeseca, a sada, pošto je već konstituirano novo Ministarstvo na čelu s novim ministrom poljoprivrede, pokušat će se ponovno. Ukoliko i ovog puta ne bude odobreno, Komisija će smatrati da je skinula sa sebe odgovornost, jer je poduzela sve što je bilo u njenoj moći i u tom slučaju će se čekati promjena zakona, koji bi trebao podržavati taj dvokružni sustav natjecanja, a on se prema najavama treba donijeti do kraja godine«, pojasnio je šef službe za lokalni ekonomski razvoj, gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Mirko Ostrogonac. 
OČUVATI ZEMLJU: Prema riječima Mirka Ostrogonca proizvođači ne smiju ulaziti u utakmicu, natječući se s proizvođačima izvan općine, koji će licitirati zemlju, primjerice, za 25 tisuća dinara po hektaru, što se, ekonomski gledano, proizvođaču ne može isplatiti. Na temelju stručne analize službe Lokalnog ekonomskog razvoja za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam, zasnovana je čvrsta pretpostavka, koja je upućena Ministarstvu, prema kojoj proizvođači s obližnjeg terena zbog blizine lokacije svojih proizvođačkih i skladišnih kapaciteta mogu imati rentabilniju proizvodnju, nego oni, koji se ne nalaze u blizini izdanog posjeda. Kapaciteti kojima raspolažu poljoprivredni proizvođači u općini se trebaju potpuno iskoristiti i dati šansa mladim proizvođačima. 
»Proizvođači, koji dođu sa strane držati zemlju u zakupu četiri do pet godina, izvuku iz nje posljednji gram prirodne plodnosti, neće ništa u nju ulagati i ostavit će je u takvom stanju da će veoma ugroziti njene proizvodne kapacitete. Zemlja je prirodni resurs koji se mora obnavljati, inače ćemo je izgubiti. Sigurni smo kako će lokalni proizvođači, s obzirom da tu žive, više očuvati prirodnu sredinu. Mi smo se odlučili na ovakav model ne radi toga da budemo zatvoreni i drugačiji, već da bi očuvali potrebnu prirodnu ravnotežu i plodnost zemlje«, istaknuo je Mirko Ostrogonac.                 
 
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika