Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kaznena mjera izrečena, sjednica opet prekinuta

Vijećnici Saveza vojvođanskih Mađara napustili su posljednju sjednicu Skupštine općine, 4. srpnja, nakon što je, obraćajući im se, predsjednik Ekološke stranke Vojvodine i vijećnik Blaško Gabrić optužio Mađare za fašizam. Preciznije rečeno, Gabrić je na dobacivanje vijećnika Saveza vojvođanskih Mađara Karolya  Dudasa da je »komunjara«, odgovorio da su Mađari »bili s fašistima« u vrijeme dok se Europa borila protiv njih. Uslijedila je poduža stanka, a zatim je sjednica i prekinuta. 
Tim povodom je 11. srpnja održana sjednica Savjeta za međunacionalne odnose, koja je na samom početku bila prekinuta zbog nedostatka službenog prijevoda tonskog zapisa sa skupštinskog zasjedanja. Nakon kraće stanke, uslijedio je sastanak na kojemu se preslušao polusatni tonski zapis s dotične sjednice, te je uslijedila žestoka rasprava o tome koji bi se vijećnici imenom i prezimenom trebali spomenuti u zaključcima Savjeta, te kakve bi im kaznene mjere trebale biti izrečene. Predsjednik Savjeta za međunacionalne odnose Endre Csúszó je zastupao stav kako se imenom trebaju spomenuti vijećnici Blaško Gabrić i Mirko Bajić. Dok je Bajić tražio da se u tom slučaju, spomene i vijećnik Karoly Dudas koji je na prošloj sjednici dobacivao uvredljivo sa svojega mjesta, što se ne čuje u tonskom zapisu, ali su čuli ostali vijećnici. Poslije više od sat i pol vremena usklađivanja stavova, konsenzusom su usvojeni zaključci prema kojima je »osuđen istup vijećnika Blaška Gabrića na posljednjoj sjednici Skupštine općine«, usuglašeno je da je »nedopustivo da se sa skupštinske govornice upućuju riječi uvrede jednoj nacionalnoj zajednici«, te da »Savjet za međunacionalne odnose sugerira Skupštini da izrekne kaznenu mjeru Gabriću sukladno  Poslovniku o radu«.
»Bilo je teško usuglasiti se oko termina, ali mislim da će sve biti kako treba i da se ovakvi istupi više neće ponavljati«, rekao je na konferenciji za novinare poslije sjednice predsjednik Savjeta Endre Csúszó. 
Ocijenjen kao govor mržnje istup Gabrića osudila je i većina stranaka u Subotici.
Odmah po početku nastavka 36. sjednice Skupštine, održanom 17. srpnja, većinom glasova vijećnici su izglasovali udaljavanje vijećnika Blaška Gabrića s aktualnog zasjedanja, što je on bez prigovora i prihvatio. 
Ni nastavak rasprave o nazivima ulica, zbog nedostatka suglasja, nije rezultirao novom odlukom. Vijećnici Demokratske stranke i stranke G17 plus glasovali su za to da se vrate prijašnji nazivi ulica, oni prije odluke od 2003. godine, odnosno da u Subotici i dalje, među ostalima, postoje Engelsova ulica i Lenjinov park. Savez vojvođanskih Mađara je ponovno bio protiv takve inicijative. Budući da je rezultat bio jednaki broj glasova za i protiv, odluka nije mogla biti usvojena.
Jedina odluka na zasjedanju 17. srpnja koja je usvojena bez rasprave je Odluka o ustupanju na korištenje poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu crkvama i vjerskim zajednicama. Kako je pojasnio predsjednik Općine Géza Kucsera, zemljište će se crkvama dati na korištenje dok im ne bude vraćena imovina po Zakonu o povratu crkvene imovine. Rok za izvršenje ove odluke je trenutak skidanja ovogodišnjih usjeva s utvrđenih parcela.
Dnevnim redom predviđeno donošenje odluke o izmjenama i dopunama Statuta JKP »Čistoća i zelenilo«, nakon žestoke rasprave, dovelo je i do napuštanja skupštinskog zasjedanja od strane oporbe. Nedostatak kvoruma doveo je do još jednog prekida 36. sjednice Skupštine općine. 
Sučeljavanje oko dijela Statuta JKP-a kojim se utvrđuje stručna sprema ravnatelja poduzeća, za oporbene je vijećnike ukazivala na namjeru da se smijeni prvi čovjek ovog komunalnog poduzeća, Dobrivoje Koledin. Sljedeće zasjedanje subotičkog parlamenta može se očekivati tek na jesen, a do tada će neki od političkih dužnosnika iz Subotice, ne svojom krivicom, ostati u sukobu interesa budući da nisu razriješeni lokalnih funkcija, a imenovani su na neke od republičkih. 
 
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika