Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hrvatske institucije moraju zajedno raditi

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini obilježio je prošloga petka, 13. srpnja, 17. godišnjicu stranke. Proslavi obljetnice nazočni su bili – generalni konzul Republike Hrvatske Davor Vidiš, konzulica Mirela Lucić, kao i gosti, članovi i simpatizeri stranke.
Predsjednik stranke Petar Kuntić istaknuo je kako je DSHV »kroz ovih 17 godina dobro pazio s kojim strankama će imati dobre partnerske odnose. To su prije svega vojvođanske organizacije i nacionalne manjinske stranke, napose tadašnja Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara – današnji Savez vojvođanskih Mađara, Liga socijaldemokrata Vojvodine, ali i druge reformski i demokratski orijentirane političke snage kao što je to uvijek bila, a i danas je Demokratska stranka – Boris Tadić«. 
Među aktualnim političkim pitanjima Kuntić je istaknuo pitanje zastupljenosti u predstavničkim tijelima, te je poručio da se rješavanje pitanja informiranja, školstva, kulture i službene uporabe jezika može postići »samo ukoliko hrvatske institucije nastave zajedno raditi, svako u okviru svog djelokruga, ali zajedno na ostvarivanju ravnopravnosti, slobode i blagostanja za sve građane ove države«.
Nazočne je pozdravio dopredsjednik stranke i zastupnik u Skupštini AP Vojvodine Dujo Runje, a u ime Hrvatskog svjetskog kongresa akademski slikar iz Pariza, rodom Subotičanin, Josip Ago Skenderović.
Ovom prigodom vlč. Andrija Anišić blagoslovio je prostorije Doma DSHV-a i predstavljena je spomen-ploča, koja će biti postavljena u Đurđinu na prostorije Župne kuće u kojoj su početkom devedesetih godina istaknuti intelektualci, pripadnici hrvatske zajednice, organizirali tribine o različitim aktualnim temama i odakle je potekla ideja osnivanja prve hrvatske političke stranke. Pozdravljajući nazočne tadašnji đurđinski župnik vlč. Marijan Đukić podsjetio je na to doba i istaknuo, kako je zbog lažnih optužbi u medijima o skrivanju oružja u nepostojećem podrumu i nakon poziva u rezervu na »neodređeno vrijeme« morao otići iz svoje župe.
Tijekom proslave DSHV je organizirao prikupljanje potpisa potpore Radio Subotici za dobivanje regionalne frekvencije i emitiranje višejezičnog programa.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika