Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vruće u eteru

Ni izuzetno visoke temperature, zbog kojih su pojedine države proglasile treći stupanj pripravnosti, a pojedine gradske službe u Srbiji napravile plan zaštitnih mjera i aktivnosti za zaštitu građana i imovine, nisu spriječile prikupljanje potpisa građana za potporu Radio Subotici za dobivanje regionalne frekvencije i emitiranje višejezičnog programa. Za kratko vrijeme prikupljeno je blizu 19.000 potpisa, što govori ne samo o popularnosti ovoga radijskog programa već, možda, i o tome da se građani ne žele bespogovorno miriti s političkim i inim odlukama onih »odozgo«.
U isto vrijeme Vrhovni sud Srbije je priopćio da je uvažio tužbe TV RTL i još sedam medijskih kuća i poništio rješenja Savjeta Republičke radiodifuzne agencije, iste one koja je donijela i odluku o dodjeli regionalne frekvencije Pannon radiu, a uskratila ga Radio Subotici. Na odluku Vrhovnog suda članovi RRA su, prema ocjeni Nezavisnog udruženja novinara Srbije, »arogantno i bahato« priopćili da neće ništa mijenjati u svome radu i tako pokazali da ne poštuju presudu najviše sudske instance u zemlji. 
Kakva će biti sudbina tužbe Radio Subotice, koju je ova medijska kuća, skupa s potpisima građana, u srijedu podnijela, čut ćemo u danima koji slijede, no prema obrazloženju Vrhovnog suda Srbije RRA bi morala ipak nešto mijenjati u svome radu i »podrobno, cjelovito i jasno« utvrditi činjenično stanje i navesti »konkretne razloge, činjenice i okolnosti«, zbog kojih je pojedinim podnositeljima prijave izdala dozvole za emitiranje programa, a drugima to uskratila. 
Velike vrućine nisu spriječile ni risare da nas protekloga vikenda u okviru programa »Dužijance 2007« podsjete kako se nekad radio ovaj posao. Ni danas, s traktorima, za ovaj posao se ne može reći da je lak, a o tome koliko se »isplati« najbolje znaju oni koji ljeto provode u polju. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika