Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Novi svećenik 
subotičke biskupije
Slavljenje mlade mise na hrvatskom jeziku vlč. Marijana Vukova započelo je svečanim ulaskom u subotičkoj katedrali-bazilici sv. Terezije u nedjelju, 8. srpnja 2007. godine. Nakon primljenog blagoslova od svojih roditelja u svečanoj procesiji sa svećenicima, obitelji i mladima u nošnji, pristupio je oltaru služiti mladu misu. Misi su koncelebrirali mons. Stjepan Beretić, župnik mladomisnika i o. Ivan Antunović, duhovnik bogoslov u kolegiju Družbe Isusove u Zagrebu, kojemu je pripala i čast propovijedati na mladoj misi.  
U ovom radosnom slavlju sudjelovalo je mnoštvo vjernika, koji su došli radovati se novom sluzi Gospodnjem i moliti za njegov budući svećenički život i rad. Misu je pjevanjem uzveličao katedralni zbor »Albe Vidaković« pod ravnanjem s. Mirjam Pandžić. Euharistijske darove za misu prinijeli su mladi u narodnim nošnjama.
Na kraju mlade mise vlč. Marijan je svim nazočnima podijelio mladomisnički blagoslov, najprije svećenicima i poslužiteljima oltara, svojoj obitelji, a potom brojnoj rodbini i mnogim vjernicima, koji su sudjelovali na mladoj misi.  
Marijan Vukov rođen je 22. lipnja 1981. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Subotici, nakon čega 2000. godine upisuje studij teologije na Filozofsko–teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu, koji je ove godine s uspjehom završio.
Svoju mladu misu na mađarskom jeziku slavit će u subotičkoj katedrali u nedjelju, 15. srpnja 2007. godine, u 8 i 30 sati.
S. J.
 
 
Proslavljen blagdan
 blažene Marije Petković
 
U župi sv. Roka u Subotici 9. lipnja, svečano je proslavljen blagdan bl. Marije Petković, suzaštitnice župe i zaštitnice dječjeg vrtića »Marija Petković« koji se nalazi na području te župe a za koji su se vjernici po prvi puta pripremili i devetnicom. Tijekom devet dana sestre Kćeri Milosrđa i lijepi broj vjernika iz župe sv. Roka, ali i iz drugih dijelova grada, okupljali su se na svetoj misi koju je predvodio župnik Andrija Anišić. 
U okviru devetnice u petak, 6. srpnja bilo je klanjanje u kapeli bl. Marije Petković koje je trajalo 24 sata. Zajednička nakana toga klanjanje bila je za duhovna zvanja.
U nedjelju, 8. srpnja na misu su se okupila djeca iz osnovne škole i obitelji s malom djecom. Sv. misu toga dana predvodio je mons. Andrija Kopilović. On je na kraju mise svoj djeci podijelio poseban blagoslov prema obredniku »Blagoslovi«. U okviru te mise okupljeni vjernici su se sjetili zaslužne vjernice Jovane Stantić, o 100. obljetnici njezinog rođenja. Na sam blagdan bl. Marije Petković prije sv. mise djeca i mladi izveli su kratki recital »Biseru iz malog Blata« pod vodstvom s. Silvane Milan i odgojiteljice Marine Piuković. Slijedila je sv. misa koju je predvodio župnik Anišić u zajedništvu sa župnikom iz Starog Žednika Željkom Šipekom a mons. Marko Forgić bio je na raspolaganju vjernicima za svetu ispovijed.
Na misi je pjevao župni zbor pod ravnanjem s. Silvane Milan uz pratnju glazbenu pratnju mr. Ervina Čelikovića.
Slavlje je završilo u kapeli bl. Marije Petković prigodnim molitvama i iskazivanjem štovanja Blaženičinim moćima.
A. A.
 
 
 
Sjećanje na 
Seku Jovanu Stantić
 
U nedjelju, u crkvi sv. Roka služila se misa za Seku Jovanu Stantić o stogodišnjici njezina rođenja. Misno slavlje predvodio je dr. Andrija Kopilović, predsjedajući Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović«.
Jovana Stantić (29.10.1907. – 23.6.1993.), rođena je u imućnoj posjedničkoj obitelji u Đurđinu. U povodu stote obljetnice rođenja Seke Jovane Stantić željeli smo se podsjetiti njezinog predanog kulturnog rada za naš narod. Ona je bila prava čuvarica našeg katoličkog i hrvatsko–bunjevačkog identiteta. U svojoj 19. godini uključuje se u katoličku organizaciju »Katoličko divojačko društvo«. 1932. godine bila je izabrana za tajnicu tog Društva, a na toj dužnosti ostaje sve do 1938. godine kada biva izabrana za, nažalost, posljednju predsjednicu »Katoličkog divojačkog društva« u Subotici. 
Vodila je to društvo u teškim ratnim i poratnim vremenima sve do njegova ukinuća 1946. godine. Po završetku rata, tražila je načina prema ondašnjim mogućnostima kako sačuvati rad katoličkih hrvatskih organizacija. Bila je to desetljećima svečanost Dužijance. Ona je u suradnji s »Bunjevačkim momačkim kolom« organizirala društveni oblik žetvenih svečanosti. Ona je organizirala sve pripremne akcije, pletenje vijenaca od žita, pravljenje krune i sl. Zbog njenog predanog rada Institut »Ivan Antunović« imenovao ju je počasnim i doživotnim članom.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika