Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Nova knjiga Tomislava Žigmanova
 
U izdanju zagrebačke kuće AGM, ovih je dana izašla knjiga »Minimum in maximis – zapisi s ruba o nerubnome« subotičkog publiciste Tomislava Žigmanova.
     »Tavankut, Subotica, Bačka, Vojvodina, Srbija. Nedostaje još samo Hrvatska da bude zaključena Žigmanovljeva slika prostora i društva koji stalno kasne, u kojima nema zahtjevnih stvaralačkih prodora, gdje uvijek manjka dovršetaka i gdje samo uporni i hrabri postaju veliki. Ljudska su postignuća uvijek vrijedna, pa tako Žigmanov nalazi antonim razaranju, a to je grad kao suma čovjekovih napora. Paradigmatski je za nj roman Ante Vukova ‘Kuća porculanske lutke’ u kojem junak Georg Illgen otkupljuje od osiromašenih sugrađana stare porculanske servise i u tajnoj sobi gradi od njih vlastiti porculanski svijet. Filozofska i politička razmišljanja Tomislava Žigmanova baš su poput tog krhkog prostora: iz svoje porculanske kuće piše o svijetu diskontinuiteta, za koga je samo novo istinito i u kojemu vrijedi jedino pragmatično, kalkulantsko i racionalno. Malo tko još promišlja smisao kad je čak i Bog postao zemaljski i materijalan, a čovjek se sveo na nespretno i ugroženo biće«, zapisao je među ostalim u pogovoru knjige Boris Beck.
 
Josipa Lisac u Nišu
 
Jedna od najvećih pop diva sa ex-yu prostora, Josipa Lisac nastupit će večeras, u petak 13. srpnja na Ljetnoj pozornici u niškoj Tvrđavi, u okviru kulturno-humanitarnog projekta »Umjetnost davanja«, koji je upriličio nevladin Resurs centar uz financijsku podršku DIN Philip Morris, piše »Danas«. Gost na koncertu bit će dobitnica prošlogodišnje nagrade MTV Adria, Aleksandra Kovač.
 
Počeo festival igranog filma u Puli
 
Filmom »Bivša ljubavnica« Katrin Breia, sinoć je, prema najavama, počeo Međunarodni program 54. festivala igranog filma u Puli, koji će ove godine prvi put biti terminski odvojen od nacionalnog programa, a bit će prikazan od 12. do 15. srpnja. Nacionalni program bit će prikazan u pulskoj Areni od 15. do 21. srpnja. 
Film »Konji vrani« Ljubiše Samardžića uvršten je u međunarodnu konkurenciju i bit će prikazan u Areni 20. srpnja. Svoju prvu projekciju izvan domovine imat će i film Nikole Stojanovića »Belle epoque – poslednji valcer u Sarajevu« sa glazbom Arsena Dedića i posljednjom ulogom Zvonka Lepetića, koprodukcija Srbije i Bosne i Hercegovine dovršena posle 17 godina upravo uz pomoć zagrebačkog »Jadran filma«. Ovim filmom 21. srpnja, svečano će biti zatvoren tzv. Regionalni jadranski program, namijenjen predstavljanjima kinematografije jadranskih zemalja – Italije, Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore i Albanije. Taj program neće biti natjecateljskog, već informativno-sajamskog karaktera.
 
»Cirkus historija« JDP-a najbolja u Puli
 
Predstava »Cirkus historija« Jugoslavenskog dramskog pozorišta, autorice Sonje Vukićević, dobila je glavnu nagradu na 13. međunarodnom kazališnom festivalu u Puli – PUF, jednom od najavangardnijih kazališnih festivala u regiji, piše »Danas«. Međunarodni kazališni festival – PUF, odvijao se od 1. do 5. srpnja u Puli i okupio je kazališne trupe iz Hrvatske, Danske, Izraela, Velike Britanije, Njemačke, Češke i Srbije. 
Subotička premijera filma »Duh u močvari«
 
U okviru Festivala europskog filma »Palić 2007« koji će biti održan od 16. do 22. srpnja, bit će priređena specijalna projekcija dječjeg filma »Duh u močvari« hrvatskoga redatelja, rođenog u Tavankutu, Branka Ištvančića. Film će biti prikazan u dvorani Otvorenog sveučilišta u subotu i nedjelju 21. i 22. srpnja. Početak projekcija je u 10 sati.
Podsjetimo, scenarij za film »Duh u močvari« rađen je prema istoimenoj knjizi dječjeg pisca Ante Gardaša uz čije su junake odrastali mnogi naraštaji u bivšoj Jugoslaviji. 
Ovom projekcijom Festival europskog filma Palić otvara mogućnost budućeg pokretanja festivalskog programa namijenjenog isključivo djeci.
 
Likovnjaci u Szombathelyu
 
U sklopu godišnjeg plana rada koji među ostalim podrazumijeva posjet muzejima i galerijama, članovi Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice protekloga su petka i subote boravili u nekoliko mjesta u Republici Mađarskoj. U gradu Szombathelyu (Subotištu) posjetili su Županijski muzej gdje ih je primio ravnatelj Šandor Horvat, a na poziv Hrvatske manjinske samouprave Kőszega (Kisega), boravili su  i u ovome mjestu.
Također, u okviru dvodnevnog programa posjetili su i selo Nadar u blizini mađarsko-austrijske granice, gdje su im domaćini bili tamošnji gradišćanski Hrvati, čiji je ženski pjevački zbor »likovnjacima« priredio kraći koncert.
 
Overflow večeras na Exitu
 
Kultni koprivničko-varaždinski punk rock band Overflow  nastupit će večeras, u petak 13. srpnja, na Glavnoj bini festivala EXIT 007 koji je počeo jučer, najavili su organizatori
Overflow su poznati po virtuoznim, energičnim, žestokim i profesionalnim nastupima, kao i po veseloj koncertnoj atmosferi zbog čega ih izdvajaju i publika i kritika. Iza sebe imaju više stotina koncerata i pet albuma koji su prodavani diljem svijeta, nekoliko inozemnih singlova i brojne kompilacije.
Kao jedan od rijetkih bendova iz regije s uspješnom karijerom u inozemstvu, Overflow su  prvi hrvatski bend čiji je spot emitiran na MTV International. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika