Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Osvjetljavanje »lokalne« umjetničke scene

Do 3. kolovoza u subotičkoj Galeriji »Dr. Vinko Perčić« (Maksima Gorkog 22) može se pogledati izložba »SUBcOnTInental CAb«, koja je u otvorena u ponedjeljak, 9. srpnja. Kako je to velikim slovima  naglašeno u nazivu, izložbom je predstavljena najnovija produkcija likovnih umjetnika, koji svoje adrese imaju u Subotici – Edite Kadirić, Ksenije Kovačević, Ratke Lugumerski, Maje Rakočević, Suzane Donoslović i Spartaka Dulića. Realizirani u različitim medijima (fotografija, instalacija, print, crtež) prikazani radovi, kako stoji u najavi, »interaktivni su u odnosu na realnost (svakidašnjicu) isto onoliko koliko su zainteresirani za preispitivanje vlastitih umjetničkih i životnih polazišta, dilema i preokupacija...«.
Izložbu je otvorila njezina kustosica i autorica Suzana Vuksanović podsjetivši, kako je riječ o drugoj izložbi u okviru projekta »Pokretanje istrage« novosadskog Muzeja suvremene umjetnosti (MSUV). Prema njezinim riječima, ovaj se projekt razvija kroz seriju od četiri izložbe umjetnika mlađe i srednje generacije, koje će osim već priređenih u Pančevu i ove u Subotici biti realizirane u Somboru i Kikindi, dok će zajednička završna izložba biti upriličena u izložbenim prostorijama MSUV u Novom Sadu krajem godine. 
»’Istraga’ nastoji negativne osobine pretvoriti u pozitivne, odnosno muzej pretvoriti u mobilnu instituciju koja će raditi na terenu i sudjelovati u mikro-scenama vojvođanskog umjetničkog sustava. Akcent ove izložbe je na adresi stanovanja umjetnika, a da njihov umjetnički rad i ideje nadvladavaju okvire subotičkog ‘atara’. Zato je važno da muzej kao institucija moći bude u stanju osvijetliti scenu, poput subotičke, učiniti je još vidljivijom nego li ona jest, i u tom smislu ovaj će se projekt razvijati ne samo do kraja godine, nego i ubuduće«, rekla je Suzana Vuksanović.
Ravnatelj Galerije »Dr. Vinko Perčić« Spartak Dulić istaknuo je kako se ovom izložbom i suradnjom s MSUV, subotička galerija umrežava u regionalni sustav galerija sličnog profila, s kojima se, kako je dodao, ubuduće planira i razmjena umjetnika.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika