Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Studij na prvom mjestu

Tomislav Bašić je završio Gimnaziju »Svetozar Marković« u Subotici na prirodno-matematičkom smjeru s odličnim uspjehom i njegovo mišljenje o školi je pozitivno, jer smatra kako je ta škola najbolja priprema pred studije, te kako se tamo mladi nauče kako treba učiti. Imao je dobro društvo u razredu, i neki od njih su također pošli na studije u Zagreb poput Tomislava. 
»U srednju školu krenuo sam bez ikakvih očekivanja, a kako su godine proticale, imao sam sve bolji uspjeh, a, naravno, više sam i učio. U gimnaziju sam se odlučio upisati, jer tad još nisam znao što bih želio dalje učiti, a o studiju ekonomije počeo sam razmišljati tek u drugoj i trećoj godini. Oduvijek sam se interesirao kako funkcioniraju poduzeća, raspitivao sam se oko dionica, a želio sam studirati u Zagrebu kako bi se malo osamostalio«, priča naš sugovornik Tomislav Bašić. 
STUDIJ: Po riječima Tomislava Ekonomski fakultet u Zagrebu je jedan od boljih fakulteta u Hrvatskoj i tamo su studenti u velikoj prednosti, u kvaliteti na-učenoga i u polaganju ispita. Tamo se već uveliko radi po Bolonjskom procesu, većina se profesora toga i pridržava, pa student može završiti godinu u prvom roku ili preko kolokvija, a u program studija satkano je i mnogo vježbi i seminara. Tomislav sad izučava smjer – poslovna ekonomija i tek na trećoj godini birat će uži smjer, a volio bi izabrati organizaciju i management. 
»Tijekom godine imao sam cilj položiti sve ispite i odmoriti se na ljeto. To i jest zamisao Bolonjskog sustava studiranja, kako bi se studenti tijekom ljeta mogli rasteretiti od učenja, tj. putovati ili raditi. Većina mladih, koji uče po tom sustavu u Zagrebu, imaju realne šanse položiti sve ispite u prvom ili drugom roku tijekom lipnja. Onima koji su manje učili ostaju ispiti i za jesen. Redovitim radom može se spremiti toliko ispita, koliko su nam isplanirali«, ističe Tomislav Bašić.
SVAKIDAŠNJICA: Biti student u Zagrebu je, kako ističe Tomislav, odlično, iako puno od grada i ne vide, jer nemaju baš puno slobodnog vremena. Preko dana studenti su uglavnom na predavanjima ili uz knjige, a navečer slobodno vrijeme usmjere na druženje, šetnju ili pak rolanje. Druženje Vojvođana odvija se najčešće u domskim sobama, nekada se organiziraju vojvođanski tulumi. 
»Živim u studenskom domu ‘Stjepan Radić’, gdje je sasvim ugodan život, jer tu sve imamo i gotovo niti ne moramo izlaziti iz njega. Fakultet mi je na drugom kraju grada i trebam putovati malo više od pola sata. Grad Zagreb nam je osigurao besplatne pokaze za autobus i tramvaj kojima se redovito vozimo«, pojašnjava Tomislav. Na pitanje je li se promijenio za ovih godinu dana studija, on kaže kako mu je sada svakidašnjica malo drugačija, te se zanima i pokušava shvatiti neke stvari, koje do sada nije. Svaki dan čita redovito novine, u sobi ima računalo preko kojega svaki dan nakon studija čita na internetu vijesti o događanjima u Subotici. Tomislav se nakon studija ima u planu vratiti u Suboticu raditi i živjeti, i, kako ističe, to je bila njegova želja i namjera pri odlasku u Zagreb na studij. 
»Niti jedno radno mjesto ili neka velika plaća ne mogu me zadržati daleko od mojih najmilijih, blizu kojih želim živjeti«, komentar je Tomislava Bašića.
AKTIVNOSTI: U slobodno vrijeme Tomislav voli igrati stolni tenis, dok je ranije, sve do odlaska na studij, aktivno pjevao u zboru »Collegium Musicum Catholicum« i u vokalno instrumentalnom sastavu »Proroci«, dok im se sada priključuje pjevajući kad je u Subotici. Posredstvom zbora upoznao je dobre prijatelje s kojima se druži i putuje, a tamo je upoznao i svoju djevojku Mirjanu, s kojom provodi većinu slobodnog vremena. Honorarno je radio za »Mozaik« iz Beograda, mijenjao je reklamne plakate u Maxi supermarketima u Subotici i u Somboru, osim toga lijepio je dodatke u novine. U Subotici sada svoje vrijeme posvećuje nećakinjama, jer je nedavno postao »dvostruki ujak« Lei i Petri.          
                      g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika