Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Škola za mladež političkih stranaka

Nacionalni demokratski institut je od 2. do 6. srpnja 2007. godine na Kopaoniku održao intenzivni petodnevni seminar za mladež političkih stranaka. Obuku su vodili stručni i iskusni međunarodni i regionalni instruktori NDI-a, a po završetku je 60 polaznika s područja Srbije steklo diplome ovoga Instituta. Osim predstavnika mladeži »velikih« srbijanskih stranaka na seminaru su sudjelovali i predstavnici regionalnih i nacionalno-manjinskih stranaka. Predstavnici Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini su bili Leonard Šofhauzer (1985.) i Danica Bulat (1982.) iz Bajmoka.
Nacionalni demokratski institut je neprofitna, nestranačka, nevladina organizacija, koja se zalaže za jačanje i širenje demokracije širom svijeta. Sa sjedištem u Washingtonu i uz oslanjanje na svjetsku mrežu stručnjaka, koji volonterski rade za NDI, ova organizacija u preko 70 država pruža praktičnu pomoć građanskim i političkim vođama, koji zastupaju demokratske vrijednosti, metode i institucije. U Srbiji NDI surađuje s političkim strankama i Centrom za slobodne izbore i demokraciju (CeSID) od 1997. godine. Programi NDI-a u Srbiji financiraju se iz proračuna Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
SIMULIRANJE KAMPANJE: Petodnevna obuka je obuhvaćala teme: razvijanje poruke, kampanja od vrata do vrata, planiranje vremena, planiranje događaja, političke ankete, TV-debate, rad s volonterima, pripremanje letaka, priopćenja za medije i cirkulacija s vijestima, kao i simulaciju izborne kampanje. »Tijekom seminara ‘živjeli’ smo u maloj zemlji Slaviji u istočnoj Europi«, kaže sudionica seminara Danica Bulat. »Nakon decenija jednostranačkog sustava i sporog početka tranzicije prema demokraciji, Slavija nastoji uspostaviti stabilni demokratski poredak i u što kraćem roku se integrirati u europski ekonomski, obrazovni i kulturni sustav. Političku scenu Slavije čine tri veće i nekoliko manjih stranaka, a sudionici su bili podijeljeni u tri grupe, odnosno, stranke: SSP – Stranka socijalne pravde, DIS – Demokratska inicijativa Slavije i NKS – Narodna konzervativna stranka, u kojima su radili i uvježbavali novostečeno znanje vodeći simulirane kampanje. Seminar je dostigao vrhunac na samom kraju. Sudionici su u grupama predstavili kampanje i planove svojih ‘stranaka’ i držali govore tražeći podršku na predstojećim imaginarnim izborima«, opisuje Danica tijek seminara.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika