Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Renesansna glazba u karmelićanskoj crkvi
U subotu, 7. srpnja, u organizaciji Humanitarne udruge Nijemaca »Gerhard« iz Sombora i karmelićanskog samostana u Somboru priređen je koncert Ansambla za staru glazbu »Con moto«. Pred lijepim brojem ljubitelja glazbe ovaj ansambl je na originalnim glazbenim instrumentima iz doba renesanse izvodio djela mnogih skladatelja te epohe. Umjetnički voditelj ansambla Franjo Buljovčić na početku koncerta pozdravio je nazočne, zahvalivši se pri tom karmelićanskom samostanu u Somboru, koji je omogućio da se ovaj koncert održi u prigodnom sakralnom ambijentu. U pauzama između izvedbi, Buljovčić je nazočnima govorio o preko 60 starih instrumenata koje koristi ansambl.
»Con moto« dolazi iz okoline Kolna. Osnovan je prije 16 godina, a u ovom sastavu djeluje oko 5 godina. Ansambl čine profesionalni i poluprofesionalni glazbenici.
Na koncu koncerta, publika je imala prigodu razgovarati s članovima ansambla, te  saznati nešto više o starim glazbalima.
 Z. G.
Portugal u Somboru
U sklopu »Somborskog ljeta« u dvorištu Gradske knjižnice »Karlo Bijelicki« u subotu, 7. srpnja, Somborci su mogli uživati uz »Večer portugalske kulture«. Najdalja država Europe predstavila se glazbom, poezijom i video klipovima. Bend »Alfama« iz Beograda je s pjevačicom Ninom Zelić iz Sombora te večeri priredio koncert tradicionalne fado glazbe.
 Z. G.
 
Uspjeh Cecilije Miler
U trajanju od 24. do 30. lipnja u Senti je održan Svjetski festival hobija, odnosno, 37. međunarodna izložba ručnih radova i kolekcija. Na ovom festivalu sudjelovala je i umjetnica iz Sombora Cecilija Miler i u jakoj konkurenciji osvojila prva tri mjesta –  prvo mjesto za oslikavanje garderobe (bluza i šal), drugo mjesto za »Božure«, sliku na svili u tehnici akvarela, i treće mjesto za sliku »Štrand« u tehnici ulja na platnu.
Cecilija Miler je članica »Likovne grupe 76« u Somboru od 1983. godine. Slikarica je pejzažist u tehnikama ulja, akrila i akvarela na svili. Do sada je imala 5 samostalnih izložbi i 115 kolektivnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Osnivačica je likovne kolonije »Colorit« pri HKUD »Vladimir Nazor« i ilustratorica mnogih knjiga. Osim slikanja, bavi se pisanjem poezije i proze.
Z. Gorjanac 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika