Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bećarac za brege i dušu

Proteklog vikenda, od 6. do 8. srpnja, Kulturno-prosvjetna zajednica Hrvata »Šokadija« iz Sonte sudjelovala je na jubilarnoj, 10. po redu, revijalnoj smotri folklora »Šlingani dani« u Jalžabetu, podravskoj općini smještenoj u jugoistočnom dijelu Varaždinske županije, na pola puta između Varaždina i Ludbrega. Organizator ove manifestacije je KUD »Elizabeta«, a pokrovitelji su Županija varaždinska, grad Varaždin i općina Jalžabet. 
»ŠLINGANI DANI«: »Šlingani dani« su najveća smotra folklora u Varaždinskoj županiji. Ove godine na manifestaciji je sudjelovalo 17 društava iz Hrvatske, Poljske, Mađarske, BiH i Srbije. Smotra je počela u petak, »Malim šlinganim danima«, u kojima je sudjelovalo 8 KUD-ova s dječjim odjelima. Već u mimohodu ulicama Jalžabeta djeca su svim srcem, onako kako to samo ona znaju,  a na oduševljenje brojnih prolaznika, zapjevala i zaplesala bez obzira na vrućinu, da bi samo malo kasnije usrdnom molitvom u Župnoj crkvi svete Elizabete pozdravila Krista Spasitelja. U večernjim satima na ljetnoj pozornici, 10. »Šlingane dane« svečano je otvorio gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok. Uz pozdrav i dobrodošlicu svim gostima, te lijepe želje za ugodan boravak u Podravini, poželio im je i uspješne nastupe. »Po prvi put u povijesti ove manifestacije nazočan joj je i jedan gradonačelnik, a obećavam vam da ću dolaziti i ubuduće i ne samo dolaziti, nego vam i pomoći koliko god sam u mogućnosti, kako bi vam bilo što lakše organizirati ovako lijepu manifestaciju. Lijepo je vidjeti ovu raspjevanu mladost, a tamo gdje ima mladosti, ima i budućnosti«, rekao je između ostaloga Ivan Čehok, a nakon toga predsjednik organizacijskog odbora Krunoslav Sokol  proglasio je »Šlingane dane« otvorenim. 
POLUDNEVNI IZLET: U subotu, 7. srpnja, domaćini su Sonćane odveli na poludnevni izlet u Varaždinske Toplice i Varaždin, na kupanje i razgledanje znamenitosti ovoga kraja. U večernjim satima, u sklopu programa 6 KUD-ova, »Šokadija« je prikazala tradicijski običaj odvođenja mlade, kojega je publika s velikom pozornošću pratila, te nagradila pljeskom. Trećega, središnjeg dana, članovi »Šokadije« su skupa s domaćinima pjevali na svetoj misi, a u poslijepodnevnim satima su sudjelovali u mimohodu i kulturno-umjetničkom programu poslije njega. U večernjem programu izveli su splet pjesama i plesova »Vesela je Šokadija«. Dinamika prikazanoga i ljepota ruha digli su publiku na noge, a završne strofe bećarca skupa s izvođačima pjevalo je cijelo gledalište. Na koncu Maja Andrašić je na izboru najljepše djevojke u narodnoj nošnji proglašena prvom pratiljom. 
»Uspješno smo priveli kraju jednu veliku i lijepu manifestaciju, a najviše me raduje to što nismo pogriješili u odabiru gostiju. Vojvođanski Hrvati su nam pokazali kako se radi ono što pokušavamo uraditi svi skupa. Pokazali su nam svu ljepotu svojega narodnoga ruha, pokazali su nam sve bogatstvo govora, pjesme i plesa svojega kraja, a nastup nisu odradili, nego su ostavili srce na podiju, dali su dušu gledateljstvu, što su ovi, opet, znali nagraditi pjevanjem i pravim ovacijama. Hvala im, druženje s njima ostat će nam nezaboravno«, rekao je za HR predsjednik KUD-a Jalžabet Krunoslav Sokol.
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika